Pedagoški programi za najavljene skupine

V Mestnem muzeju Krško želimo s pedagoškimi programi vzbuditi dodatno zanimanje za kulturno dediščino mesta Krško. Pripravljeni programi se vsebinsko navezujejo na učne načrte posameznih predmetov (zgodovina, geografija, slovenski jezik, umetnostna vzgoja, …) in izbirnih vsebin (etnologija …), z obiskom muzeja pa učenci na sproščen način o kulturni dediščini pridobivajo nova znanja in nadgrajujejo že osvojena. Programi so prilagojeni tako predšolskim kot tudi osnovnošolskim in srednješolskim skupinam. Vsebine pa lahko prilagodimo tudi vašim željam.

Cena pedagoških delavnic je od 1,50 EUR - 3,00 EUR/učenca in poleg pedagoškega dela vključuje tudi material za izvedbo delavnice.

Za izvedbo pedagoških delavnic se je potrebno predhodno najaviti:

 

t: 07 620 92 44

m: 051 475 675

e: info@mestnimuzejkrsko.si 

e: spela.secnik@mestnimuzejkrsko.si

e: klaudija.cigole@mestnimuzejkrsko.si

e: helena.rozman@mestnimuzejkrsko.si

 

Naše programe  si lahko ogledate tudi na spletni strani Skupnosti muzejev Slovenije v katalogu Pedagoški programi v slovenskih muzejih in galerijah: 

http://www.pedagoskiprogrami.si/

Prijazno vabljeni!

 

Vodenje po stalnih in občasnih razstavah Mestnega muzeja Krško

Starostni stopnji prilagojena predstavitev razstav akademskega kiparja Vladimirja Štovička, Valvasorjevi v Krškem, Valvasorjev kabinet, Meščanka Josipina Hočevar, Dolgo razsvetljensko 18. st., Pot medičarstva in lectarstva med Krškim in Zagrebom, idr.

V/3+, OŠ, SŠ. Vstopnine ni. Trajanje: po dogovoru.

 

Galerija Krško

Vodenje po občasnih razstavah. Po dogovoru pripravimo tudi na vsebine razstav vezane tematske delavnice, prilagojene starosti obiskovalcev.

V/3+, OŠ, SŠ. Cena delavnice: 1,50 EUR/osebo. Trajanje po dogovoru.

 

Vodenje po Mencingerjevi hiši

Obiskovalcem omogoča spoznavanje različnih zgodovinskih obdobij, predvsem renesančnih fresk s konca 16. stoletja, Mencingerjeve sobe s konca 19. stoletja in drugih znamenitosti.

V/3+, OŠ, SŠ. Vstopnine ni. Trajanje po dogovoru.

 

Fotografiranje s camero obscuro

Udeleženci spoznajo delovanje camere obscure. Fotografirajo z več različnimi formati camer obscur in posnete fotografije razvijejo v muzejski temnici.

OŠ/3, SŠ. Cena delavnice: 2,50 EUR/osebo. Trajanje: 180 minut.

Delavnica je primerna za tehnične dneve. Vmes je potreben odmor za malico (20 minut).

 

Razglednica iz muzeja

Otroke popeljemo na sprehod po starem mestnem jedru Krškega, kjer spoznajo različne znamenitosti mesta. Ogled zaključimo v  muzeju, kjer ob navodilih napišejo razglednico in jo pošljejo staršem ali pa na želeni naslov.

OŠ/2,3, SŠ. Cena delavnice: 1,50 EUR/osebo. Trajanje: 90 minut.

 

Protestantizem

Udeležence seznanimo z življenjem in delom Primoža Trubarja, Adama Bohoriča in Jurija Dalmatina. Spoznajo čas protestantizma in življenje predstavnikov tega obdobja v Krškem. Na koncu jih preseneti lik iz preteklosti.

OŠ/2, 3, SŠ. Cena delavnice: 1,50 EUR/osebo. Trajanje: 90 minut.

 

Knjigoveštvo

Učencem predstavimo knjigo, njeno zgodovino (materiale, vrste knjig, načini vezave …). S pomočjo animatorjev, iz pripravljenih materialov korak za korakom izdelajo svojo knjigo, ki jo odnesejo domov.

OŠ/3, SŠ. Cena delavnice: 2,50 EUR/osebo. Trajanje: 135-180 minut.

 

Valvasor – učenjak

Obiskovalcem delavnice prikažemo življenje in delo polihistorja Janeza Vajkarda Valvasorja. Preizkusijo se kot kartografi in s pomočjo preprostega pripomočka izračunajo višino sosednjih gričev.

 OŠ/3, SŠ. Cena delavnice: 1,50 EUR/osebo. Trajanje: 90 minut. 

 

Uporniški klobuk

Po tem, ko udeležence delavnice seznanimo s tematiko  kmečkih uporov, izdelajo uporniške klobuke, ki jih okrasijo s pušpanom in petelinjim peresom. Nato zaigrajo izbrani prizor kmečkega upora.

OŠ/2,3,SŠ. Cena delavnice: 1,50 EUR/osebo. Trajanje: 90 minut.

 

Na obisku pri Josipini Hočevar

Obiskovalci spoznajo Josipino Hočevar in njeno vlogo pri razvoju mesta in šolstva. Nato se preizkusijo v rokodelskih veščinah. Na koščke platna (s kombinacijo različnih vbodov ali na vnaprej narisanem motivu) prišijejo gumbe.

OŠ/1,2,3. Cena delavnice: 1,50 EUR/osebo. Trajanje: 90 minut.

 

Kemogram

Z delavnico združujemo principe fotografije in slikarstva. Udeleženci rišejo s fotografskim razvijalcem in fiksirjem na svetlobno občutljiv papir.

OŠ/3,SŠ. Cena delavnice: 3,00 EUR/osebo. Trajanje: 90 minut.

 

Izdelaj svoj zin

Z udeleženci si bomo najprej ogledali nekatere izbrane razstave v muzeju. Nato bodo udeleženci svoje vtise zlili na papir, iz katerih bo s timskim delom nastala revija, imenovana zin.

OŠ/1,2,3,SŠ. Cena delavnice:1,50 EUR/osebo. Trajanje: 90 minut.

 

Trganka

Udeleženci si pogledajo razstavo Krške vedute: mestne insignije in se seznanijo s krškim grbom in njegovim pomenom. Nato s tehniko trganja papirja izdelajo svoj grb.

V/5+, OŠ 1. Cena delavnice: 1,50 EUR/osebo. Trajanje: 90 minut.

 

Suha igla

Preteklost krajev nekdanje Kranjske lahko v Mestnem muzeju Krško spoznavamo tudi ob Valvasorjevi Slavi vojvodine Kranjske, v kateri so med nosilci sporočil o krajih in ljudeh tudi likovne upodobitve. Gre za grafike, izdelane v tehniki globokega tiska. Udeleženci bodo v delavnici spoznali grafično tehniko suhe igle; spoznali bodo materiale, s katerimi lahko izdelamo matrico in orodja, ki nam omogočajo globoke in natančne reze v površino, ki je lahko kovinska, lahko pa se odločimo tudi za kakšne novejše materiale kot je npr. CD plošček. Odtise z uporabo grafične preše izdelamo na grafični papir.

OŠ/2,3, SŠ. Cena delavnice:1,50 EUR/osebo. Trajanje: 90 minut.

 

Datoteke