Akad. kipar Vladimir Štoviček: Prvi mestni vpogled

četrtek, 16. 12. 2010

 

16. 12. 2010 - 1. 6. 2014

Akad. kipar Vladimir Štoviček: Prvi mestni vpogled 

21. 6. 2014 - prenovljena stalna razstava

Akad. kipar Vladimir Štoviček: "Jaz sem čist realist, abstraktna umetnost ni zame"

 

 

 

 

Prva razstava v Mestnem muzeju Krško, v t. i. Valvasorjevi hiši, nudi majhen vpogled v Štovičkovo najbolj ustvarjalno vejo – v oblikovanje medalj in plaket.

  • Prvi mestni vpogled Vladimir Štoviček (1896—1989)
  • Rodi se 26. junija v Boštanju pri Sevnici kot prvorojenec čeških priseljencev. Štiri leta kasneje se družina preseli v Leskovec pri Krškem.
  • 1908 – Zaključi šolanje na krški meščanski šoli in ga leta
  • 1909 nadaljuje na Umetno-obrtni šoli v Ljubljani.
  • 1913 – Vpiše se na slikarski oddelek umetnoobrtne šole v Ljubljani. Poleg risanja se uči še modeliranja pri profesorju Celestinu Missi, učenje pa zaključi še na kiparskem oddelku pri profesorju Alojzu Repiču.
  • 1919 – Opravi sprejemni izpit na praški akademiji, kjer študira kiparstvo pri prof. Janu Štursi ter se izpopolnjuje na specialnem medaljerskem oddelku pri prof. Otokarju Španielu.
  • 1923 – Po opravljeni diplomi se vrne domov, kjer se dve leti kasneje v Jakopičevem salonu v Ljubljani prvič javno predstavi slovenskemu občinstvu skupaj s prav tako praškim študentom, slikarjem Jarom Hilbertom.
  • 1926 – Poda se na izpopolnjevanje v Pariz, kjer preživi pet let. Zadnje leto bivanja v Parizu si na natečaju francoske Kovnice za medaljerstvo, na skupinski razstavi v Salon International de la medaille, prisluži častno priznanje.
  • 1932 – Vrne se domov in se stalno naseli v Leskovcu pri Krškem, kjer si v Šrajbarskem turnu uredi atelje.
  • 1976 – Ob svoji 80-letnici podari vsa svoja dela iz zasebne zbirke, skupaj z ateljejem v Leskovcu pri Krškem, Občini Krško.

 

O razstavi

Prva razstava v Mestnem muzeju Krško, v t. i. Valvasorjevi hiši, nudi majhen vpogled v Štovičkovo najbolj ustvarjalno vejo – v oblikovanje medalj in plaket. Kot najbolj prepoznaven in aktiven slovenski medaljer 20. stoletja je v svojih delih upodobil številne sooblikovalce javnega in umetnikovega zasebnega življenja. Vsebina prve postavitve sloni na upodobitvah družinskih članov in na upodobitvah domoznanskega značaja. Izbrane so podobe tistih, ki so se s svojim življenjem in delom zapisali v zgodovino mesta Krško in občine Krško.

Skozi izbrane medalje in plakete iz različnih časovnih obdobij se kaže Štovičkov pristop k upodabljanju, navdahnjen s številnimi umetniškimi potmi, ki so prehajale od umirjenega ekspresionizma do šibkega klasicizma in trdno oblikovanega realizma. V krog ujete podobe razkrivajo umetnika in upodobljence, ob tem pa sledimo mojstrstvu oblikovanja v plitvem reliefu, ki pomeni enega najpomembnejših opusov na Slovenskem.

Alenka Černelič Krošelj, Mestni muzej Krško

 

Štovičkovo kiparstvo ostaja v polju realizma z liričnim pridihom, kar je predvsem pri mali plastiki izraženo tudi z rahlo dekorativnostjo. Med deli prevladujejo ženske figure, v zgodnjem obdobju še precej po vzoru praškega profesorja z Akademije Jana Šturse, kjer je avtor namenil posebno pozornost pozi in gibanju figure v prostoru. Primer na razstavi je v gracioznem gibanju izvedena Plesalka (1923). Sledi Pariza, kjer sta imela nanj močan vpliv mentorja Raymond Delamarre in Art Deco, pa je mogoče zaznati pri delu Torzo (1933) ter pri obeh velikih, celopostavnih skulpturah, ujetih v koraku: Moški akt (1932) in Akt (Študija) (1937). Posebna lirična milina izžareva tudi iz mnogih karakterno stiliziranih portretnih upodobitev otrok, kot sta na razstavi Hči trgovca Mayerja (1940) in Sedeči dekliški akt (Vladka Štoviček) (1943) kot tudi iz upodobitev Kočevarce (1943) in Študije (Zaspanka) (1943).

Goran Milovanović, Galerija Božidar Jakac Kostanjevica na Krki 

 

Avtorja razstave: Alenka Černelič Krošelj in Goran Milovanović 

Oblikovanje: Polona Zupančič 

Oblikovanje luči: Marjan Visković

Pripravljeno v sodelovanju z Galerijo Božidar Jakac Kostanjevica na Krki.