Prof. dr. Mihajlo Rostohar

9. november 2016–1. oktober 2017

odprtje občasne razstave

V sredo, 9. novembra 2016, ob 18. uri odpiramo v Mestnem muzeju Krško razstavo, s katero predstavljamo velikega Slovenca, znamenitega psihologa, krškega rojaka, soustanovitelja Univerze v Ljubljani in ustanovitelja Oddelka za psihologijo na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani.

Zbrane bo pozdravil župan Občine Krško, mag. Miran Stanko, razstavo pa bo predstavila avtorica, dr. Helena Rožman.

Razstavo bo odprl prof. dr. Valentin Bucik, predstojnik Oddelka za psihologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani.

Občasna razstava predstavlja življenjsko in poklicno pot človeka, ki je skozi zadnja desetletja 19. in prvo polovico 20. stoletja prehodil pot od kmečkega sinu do enega najbolj prepoznanih in prodornih psihologov svojega časa. Maturanta kranjske gimnazije je življenjska pot vodila na Univerzo na Dunaju in v Gradec ter nato v Prago. Češki prostor mu je tudi skozi desetletja, ki so sledila pustil neizbrisen pečat. Prevrat leta 1918 je Rostohar preživel v Ljubljani, kjer je izjemno zavzeto sodeloval pri ustanavljanju univerze – pri nalogi, ki se ji je posvečal že v predvojnih letih na Karlovi univerzi v Pragi. Kljub velikim vloženim naporom ni bil med izbranimi profesorji, zato je raziskovalno in akademsko pot ponovno gradil na Češkoslovaškem – najprej v Pragi in nato na Masarykovi univerzi v Brnu. Ko se je leta 1949 ponovno vrnil v Slovenijo, je končno tudi tu ustanovil Oddelek za psihologijo.

Na razstavi bo prof. dr. Mihajlo Rostohar predstavljen skozi izbrana gradiva Zgodovinskega arhiva in muzeja Univerze v Ljubljani, ter predmete Oddelka za psihologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, del razstavljenega gradiva pa je last družine Rostohar. Večina fotografskega gradiva je z razstave na Oddelku za psihologijo, ki jo je leta 1996 pripravila dr. Ana  Benedetič. Razstavo zaokrožata prispevka TV Slovenija, ki so jih novinarji pripravili ob odkritju Rostoharjevega kipa pred stavbo Univerze in ob vzpostavitvi simpozija Rostoharjevi dnevi.

 

Razstavo je zasnovala kustosinja Mestnega muzeja Krško dr. Helena Rožman, razstavna besedila pa sta prispevala še prof. dr. Marko Polič in prof. dr. Valentin Bucik z Oddelka za psihologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani.  

Razstavo spremlja katalog v slovenskem in angleškem jeziku.

Prostorska zasnova in oblikovanje razstave je delo oblikovalke Polone Zupančič.

Razstava Prof. dr. Mihajlo Rostohar je del aktivnosti v okviru projekta Rostoharjevega leta, ki ga soustvarjamo Osnovna šola dr. Mihajla Rostoharja, Valvasorjeva knjižnica Krško in KDK, enota Mestni muzej Krško. 

Stopite v stik

Mestni muzej Krško
Valvasorjevo nabrežje 4
8270 Krško
07 620 92 44
051 390 658
info@mestnimuzejkrsko.si
mestnimuzejkrsko.si

Uradni podatki

Kulturni dom Krško
Trg Matije Gubca 2
8270 Krško
ID za DDV: SI30027110
IBAN: EZR 0110 0600 0029 608 (Banka Slovenije)