Pedagoški programi

V Mestnem muzeju Krško želimo s pedagoškimi programi vzbuditi dodatno zanimanje za kulturno dediščino mesta Krško. Pripravljeni programi se vsebinsko navezujejo na učne načrte posameznih predmetov (zgodovina, geografija, slovenski jezik, umetnostna vzgoja, …) in izbirnih vsebin (etnologija …), z obiskom muzeja pa učenci na sproščen način o kulturni dediščini pridobivajo nova znanja in nadgrajujejo že osvojena. Programi so prilagojeni tako predšolskim kot tudi osnovnošolskim in srednješolskim skupinam. Vsebine pa lahko prilagodimo tudi vašim željam.

Pedagoški program vključuje ogled aktualne razstave, na katero se delavnica navezuje, in izvedbo delavnice. Izvedba pedagoških delavnic je možna med odpiralnim časom muzeja, praviloma med 10.00 in 16.00, po predhodnem dogovoru tudi zunaj tega časa. Aktualni odpiralni čas enote je objavljen tukaj.

Naše programe  si lahko ogledate tudi na spletni strani Skupnosti muzejev Slovenije v katalogu Pedagoški programi v slovenskih muzejih in galerijah: www.pedagoskiprogrami.si

Prijazno vabljeni!

Informacije in najave:

info@mestnimuzejkrsko.si

07 620 92 44, 051 390 658, 07 620 42 14

Vstopnina in trajanje:

Ogled muzeja: 60–120 min oz. po dogovoru

Študenti, dijaki, osnovnošolci, predšolski otroci    prost vstop

Pedagoške delavnice: 45–180 min

Študenti, dijaki, osnovnošolci, predšolski otroci 1,50 EUR–3,00 EUR

 

Stran 1 od 2 (Vseh vnosov: 14)

Vodenje po stalnih in občasnih razstavah Mestnega muzeja Krško

januar

Vodenje po stalnih in občasnih razstavah Mestnega muzeja Krško

Mestni muzej Krško je raziskovalna in vzgojno-izobraževalna ustanova, ki deluje na območju mesta in občine Krško. Ustanovljen je bil leta 2009, njegovi temelji pa segajo že v 19. stoletje. Domuje v prostorih treh hiš, ki jih poznamo pod imenom Valvasorjev kompleks.

Obiskovalce popeljemo po izbranih stalnih in občasnih razstavah, vodstva so vedno prilagojena starostni stopnji.

Stalne razstave: Valvasorjevi v Krškem, Meščanka Josipina Hočevar, Dolgo razsvetljensko 18. stoletje, Soba medičarstva in lectarstva, Prvi krški borci, Akademski slikar Vladimir Štoviček: »Jaz sem čist realist, abstraktna umetnost ni zame«.

Na obisku pri Josipini Hočevar

januar

Obiskovalci spoznajo Josipino Hočevar in njeno vlogo pri razvoju mesta in šolstva. Nato se preizkusijo v rokodelskih veščinah. Na koščke platna (s kombinacijo različnih vbodov ali na vnaprej narisanem motivu) prišijejo gumbe.

Kemogram

januar

Kemogram

Ustvarjalna tehnika kemogram je kolizija dveh oblik umetniškega izražanja, fotografije in slikarstva. Medtem ko pri slikarstvu rišemo z materialnimi barvami, je fotografija medij, kjer slika nastane s svetlobo, kemogram pa je risanje s kemikalijami na svetlobno občutljiv fotografski papir. S to tehniko lahko ustvarimo nadrealistične neponovljive in unikatne kompozicije.

Udeleženci delavnice se seznanijo z delovanjem fotoaparata, vstopijo v camero obscuro in spoznajo njeno delovanje in uporabo v preteklosti, nato pa ustvarijo svoj izdelek.

Mesto Krško in njegovi simboli

januar

Obiskovalci si ogledajo razstavo Krške vedute: mestne insignije, na kateri se seznanijo z nastankom in rastjo naselja ter časom, v katerem je cesar Friderik III. Krškemu podelil mestne pravice. Skozi razstavljena pečatnika in sodniško palico spoznajo atribute oblasti ter podobo krškega grba in njegov pomen.

V delavnici z izbrano tehniko izdelajo svoj (ali pa mestni) grb.

Suha igla

januar

Preteklost krajev nekdanje Kranjske lahko v Mestnem muzeju Krško spoznavamo tudi ob Valvasorjevi Slavi vojvodine Kranjske, v kateri so med nosilci sporočil o krajih in ljudeh tudi likovne upodobitve. Gre za grafike, izdelane v tehniki globokega tiska. Udeleženci bodo v delavnici spoznali grafično tehniko suhe igle; spoznali bodo materiale, s katerimi lahko izdelamo matrico in orodja, ki nam omogočajo globoke in natančne reze v površino, ki je lahko kovinska, lahko pa se odločimo tudi za kakšne novejše materiale kot je npr. CD plošček. Odtise z uporabo grafične preše izdelamo na grafični papir.

»Se gremo igrat?«

januar

»Se gremo igrat?«

Udeleženci delavnice si v Mencingerjevi hiši ogledajo občasno razstavo 80. so bila leta … v Krškem, ki prikazuje kako so prebivalci občine Krško doživljali obdobje  med 1980 in 1991. Spoznajo, kako so mladi takrat preživljali prosti čas, o čem so se najraje pogovarjali, kakšni so bili njihovi hobiji, kaj so najraje brali, kako so se oblačili, kakšno glasbo so poslušali, katere so bile najbolj priljubljene otroške igrače in družabne igre, s kakšnimi športi so se ukvarjali Krčani, katera glasba je bila popularna…

V drugem delu delavnice preverijo  spomin ob poučni igri »mesto ali vas«, oblačijo papirnate figure, zgibajo papirnate »žabice«, prepletajo vrvice, se razgibajo ob skakanju lastike ter napišejo razglednico s pozdravi.

Galerija Krško

januar

Vodenje po občasnih razstavah. Po dogovoru pripravimo tudi na vsebine razstav vezane tematske delavnice, prilagojene starosti obiskovalcev.

Foto: Nina Sotelšek

Vodenje po Mencingerjevi hiši

januar

Vodenje po Mencingerjevi hiši

Krško, staro mesto med reko Savo in Trško Goro, je status mesta dobilo 5. marca 1477. Med najpomembnejše in najstarejše zidane stavbe v mestu uvrščamo Mencingerjevo hišo, ki vključuje dva objekta, poimenovana pa je po pisatelju, odvetniku in politiku Janezu Mencingerju; ta je leta 1887 za svoje domovanje izbral Krško. Pred Mencingerjem je bila lastnica obeh hiš družina Auersperg, v 17. stoletju pa je tu zadnje leto svojega življenja preživel polihistor Janez Vajkard Valvasor.

Hiša obiskovalcem omogoča spoznavanje različnih zgodovinskih obdobij, predvsem renesančnih fresk s konca 16. stoletja, Mencingerjeve sobe s konca 19. stoletja in drugih znamenitosti.

Fotografiranje s camero obscuro

januar

Fotografiranje s »camero obscuro«

Camera obscura je latinski izraz za 'temno sobo'. Je navaden zatemnjen prostor z drobno luknjico v steni. Skozi to odprtinico pada svetloba, ki na nasprotni steni izriše obrnjeno sliko predmeta. Mnogi umetniki so jo najprej uporabljali kot pripomoček za risanje pokrajin.

Udeleženci delavnice spoznajo delovanje camere obscure, fotografirajo z več različnimi formati, posnete fotografije pa razvijejo v muzejski temnici.

Delavnica je primerna za tehnične dneve. Vmes je predviden odmor za malico (20 min).

Razglednica iz muzeja

januar

Razglednica iz muzeja

Od izdaje prve razglednice je minilo že skoraj 150 let. V preteklosti je bilo pošiljanje razglednic med običajnimi pa tudi zelo priljubljenimi načini komuniciranja. Ljudje so si razglednice pošiljali iz drugih krajev, obstajala pa je celo t. i. »namizna pošta« – medsebojno razpošiljanje sporočil na prireditvah. Danes le še redkokdo piše razglednice, zato udeležence z delavnico spodbujamo prav k temu.

Udeležence popeljemo na sprehod po starem mestnem jedru Krškega, kjer spoznajo različne mestne znamenitosti. Ogled končamo v muzeju, kjer ob navodilih napišejo razglednico in jo pošljejo na izbrani naslov.

Protestantizem

januar

Protestantizem

Burno 16. stoletje je tako v evropskem prostoru kot tudi na območju današnjega Posavja pustilo neizbrisen pečat. Slovenski protestanti, med katerimi so kar trije povezani s prostorom današnjega Posavja, so takrat postavili temelje slovenskemu jeziku: z njimi smo dobili prvo tiskano knjigo, prvi pravopis ter prvi prevod Biblije v slovenski jezik.

Udeležence seznanimo z življenjem in delom Primoža Trubarja, Adama Bohoriča in Jurija Dalmatina. Spoznajo čas protestantizma in življenje predstavnikov tega obdobja v Krškem, na koncu pa jih preseneti lik iz preteklosti.

Knjigoveštvo

januar

Knjigoveštvo

Prvo tiskano knjigo smo Slovenci leta 1550 dobili s Primožem Trubarjem, stoletje pozneje pa eno najobsežnejših in najbolj temeljitih del, ki so opisovala naše kraje – Slavo vojvodine Kranjske avtorja Janeza Vajkarda Valvasorja.

Udeleženci delavnice si ogledajo razstavo Valvasorjevi v Krškem, kjer preberejo odlomek iz omenjenega dela; predstavimo jim zgodovino knjige, vrste knjig, načine vezave, materiale ter razjasnimo pojme, kot so knjižni blok, lege, vezice in knjižni čevelj.

V praktičnem delu iz pripravljenih materialov korak za korakom in po mentorjevih navodilih izdelajo svojo knjigo ter jo odnesejo domov.

Stran 1 od 2 (Vseh vnosov: 14)

Stopite v stik

Mestni muzej Krško
Valvasorjevo nabrežje 4
8270 Krško
07 620 92 44
051 390 658
info@mestnimuzejkrsko.si
mestnimuzejkrsko.si

Uradni podatki

Kulturni dom Krško
Trg Matije Gubca 2
8270 Krško
ID za DDV: SI30027110
IBAN: EZR 0110 0600 0029 608 (Banka Slovenije)