Notice: Undefined index: translate in /var/www/domdesign/private/lib/items/Domino/Gallery/ModuleCross/view.php on line 8
Irena Jurca: Dih v vsakodnevnem življenju in vizualni umetnosti - Mestni muzej Krško

Irena Jurca: Dih v vsakodnevnem življenju in vizualni umetnosti

torek, 4. 6. 2019, 18.00

Umetnica Irena Jurca, ki se trenutno v Galeriji Krško predstavlja z razstavo Privid življenja, bo na predavanju Dih v vsakodnevnem življenju in vizualni umetnosti, predstavila izbor idej in misli o dihu ter umetniških praks, ki so jo navdihnile pri njenem umetniškem ustvarjanju. 

Predavanje bo izhajalo iz pomembnosti diha v vsakodnevnem življenju in njegovega etičnega potenciala. Dih je prva avtonomna funkcija telesa in avtonomno dejanje, ki je dostopno zavestnemu umu. Kot bi se izrazila belgijska filozofinja Luce Irigaray: Diham, torej sem! Z dihanjem vzpostavljamo vez med telesom in umom, notranjostjo in zunanjostjo kot tudi naravo in samim seboj, saj nas ravno dih poveže z vsem življenjem na zemlji, s soljudmi, z živalmi in z rastlinjem. Kot dih nas tudi opazovanje, gledanje umetnosti poveže z našo bogato notranjostjo in svetom. Predavanje bo osvetlilo kulturen, etičen in vizualen prikaz diha, skozi različne vizualne prakse in zgodovino. Pri tem bodo v pomoč izbrani primeri vizualnih ustvarjalcev iz različnih časovnih obdobij.

 

Foto: Irena Jurca