Otvoritev Mestnega muzeja Krško

Nazaj

torek, 30. marec 2010, .00

Otvoritev Mestnega muzeja

Mestni muzej Krško je bil slovesno odprt 30. marca 2010, skupaj s slovesnim odprtjem  celovito obnovljenega t. i. Valvasorjevega kompleksa.

Odprtje v organizaciji Občine Krško kot lastnice in investitorke obnove je potekalo ob 17. uri, udeležili so se je številni obiskovalci (ok. 500), kot govorniki pa so nastopili: Franc Bogovič, župan Občine Krško, dr. Stojan Pelko, državni sekretar na Ministrstvu za kulturo RS in potomca Janeza Vajkarda Valvasorja polkovnik Egon Ehrlich in dr. Franz Mahnert. Moderatorka je bila Petra Rep-Bunetić.

Program odprtja:

  • Pred kompleksom je Pihalni orkester Videm igral »stare koračnice«, med govori pa je zaigral skladbo Hej Krčani, ki jo je v drugi polovici 19. Stoletja napisal Viktor Parma. 
  • Po končanih govorih je župan Franc Bogovič potrkal na vrata – vhod v večji atrij med Jarnovičevo in Kaplanovo hišo, odprl pa mu je »Janez Vajkard Valvasor«. Gostje so se razporedili po kompleksu, na stopnicah atrija pa se je odvil prizor »V Valvasorjevem vrtu«, kjer so se srečali Adam Bohorič, Jurij Dalmatin, Janez Vajkard Valvasor in Josipina Hočevar – prebivalci Mestnega muzeja Krško. Skupino igralcev, ki je vadila pod strokovnim vodstvom režiserja in dramaturga so sestavljali: Adam Bohorič: Boštjan Arh (Matjaž Krajnc), Jurij Dalmatin: Vid Žnideršič (Nik Škrlec), Janez Vajkarda Valvasor: Zdenko Perec (Anton Petrovič) in Josipina Hočevar: Klavdija Mirt (Ivanka Černelič Jurečič). Kostume je zasnovala Irena Ina Čebular, zasnova in vodenje projekta je delo Alenke Černelič Krošelj. Kot gostujoči pevec je nastopil basist Janko Volčanšek. Po prvih razstavah in prenovljenih stavbah so se prvi sprehodili številni obiskovalci, ki so si v večnamenski dvorani ogledali tudi dokumentarni film o obnovi Valvasorjevega kompleksa avtorja Borisa Moškona v produkciji Občine Krško.

Uradni podatki

Stopite v stik

KD Krško

Srebrni

Cert ID: 0011/00011

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
KULTURNI DOM KRŠKO
Matična številka: 5096944000