POSAVSKA PROTESTANTSKA POT

strokovna ekskurzija ob 500-letnici protestantizma

sobota, 10. junij 2017, 8.00—19.00

 

Spoštovani častilci dediščine,

v letošnjem letu obeležujemo 500-letnico protestantizma, gibanja, ki je od sredine 16. stoletja zaznamovalo tudi današnje območje Posavja. V Krškem, kjer se je rodil Jurij Dalmatin ravno nekje pred 470 leti in kjer ga je v svoji šoli prvi učil Adam Bohorič, so leta 2006 poskrbeli za prva obeležja. Ob različnih aktivnostih, ki so bile in so posvečene naši dediščini, pa se je vedénje in zavedanje o pomenu tega območja ves čas dopolnjevalo in večalo. Tako Vas vabimo, da v čast dosežkov naših prednikov skupaj opravimo t. i. POSAVSKO PROTESTANTSKO POT, ki smo jo zasnovale različne ustanove skupaj, strokovno pa jo bodo vodile: dr. Helena Rožman, Kulturni dom Krško, enota Mestni muzej Krško, Alenka Černelič Krošelj, Posavski muzej Brežice, in Polona Brenčič, Valvasorjeva knjižnica Krško. Na poti se nam bodo pridružili tudi drugi strokovnjaki in gostje.

 

PROGRAM:

V pot so vključene pomembne točke, kjer so se odvijali ključni dogodki in delovali ključni ljudje tako v 16. stoletju kot v sodobnosti in brez katerih obdobja in današnjega znanja ne bi bilo.

8.00: Zbiranje v Mencingerjevi hiši v prostoru z izjemnimi portreti iz sredine 16. stoletja. Dobrodošlica in uvod v pot ter spoznavanje rojstnega mesta Jurija Dalmatina.

Iz Krškega se bomo odpravili v Loko pri Zidanem mostu, v župnijo, ki jo je imel Primož Trubar v upravljanju od leta 1527 do 1542. Ogledali si bomo doprsni kip in cerkev sv. Helene.  V občini Sevnica bomo obiskali tudi grad in predvsem Lutrovsko klet, ki nam jo bodo predstavili restavratorji, ki so opravili obsežno prenovo, sodelavci Restavratorskega centra Slovenije, ki je del Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije.

Okoli 13. ure bo na vrsti kosilo, potem pa bomo obiskali rojstni kraj Adama Bohoriča Brestanico ter si ogledali doprsni kip pred osnovno šolo, ki je poimenovana po njem.

Leta 2009 ravno v začetku junija je bil prenovljen in slovesno odprt park na Vidmu, ki je od prenove poimenovan v Spominski park Jurija Dalmatina. Njegova lega ob istoimenski osnovni šoli in izjemen spomenik, delo akademskega kiparja Vojka Pogačarja, mu dajeta še posebno živost in pomen. Ob mogočni skulpturi, posvečeni trem velikim možem slovenske reformacije, nas bo pričakal tudi avtor le-te, tudi sam Videmčan, Vojko Pogačar.

Kaj bi vedeli o Bohoričevi prvi slovnici, ki je izšla ob Dalmatinovem prevodu Biblije v slovenski jezik, če ne bi bilo akademika profesorja dr. Jožeta Toporišiča iz Mosteca? Z njegovimi prizadevanji je Bohoričevo delo dobilo pravo mesto v slovenskem jezikoslovju, zato bomo pot nadaljevali v njegovo rojstno vas, kjer je bila kot del Toporišičevega leta (11. 10. 2015—11. 10. 2016) postavljena spominska plošča na njegovi rojstni hiši. Tu nas bodo sprejeli predstavniki Civilne iniciative v spomin doktorju Jožetu Toporišiču Mostec in nam predstavili svojega rojaka.

Okoli 18. ure se bomo vrnili v Krško, v Gaj zaslužnih občank in občanov, kjer se bomo ponovno srečali z Adamom Bohoričem in Jurijem Dalmatinom, tokrat tudi »v živo«, ter pot zaključili ob originalnem izvodu Dalmatinove Biblije v Valvasorjevi knjižnici Krško.

 

Prijazno vabljeni, da skupaj počastimo dosežke naših prednikov in s strokovnimi ter poglobljenimi vodstvi spoznamo tudi številne manj znane in včasih prezrte dosežke naših izjemnih prednikov in sodobnikov.

 

CENA IN POGOJI:

15 € na udeleženca.

V ceno je vključeno: kosilo, vstopnine in drugi stroški organizacije in izvedbe. Avtobusni prevoz je omogočila Občina Krško.

Morebitna doplačila: pijača ob kosilu. 

 

PRIJAVE IN DODATNE INFORMACIJE:

Prijave sprejemamo v Mestnem muzeju Krško, Valvasorjevo nabrežje 4, 8270 Krško, rok: 1. 6. 2017. Za prijave in dodatna vprašanja vam je na voljo kontaktna oseba:  Špela Sečnik, muzejska vodnica, spela.secnik@mestnimuzejkrsko.si  07/6209 244 oz. 051 475 675.

 

ROK ZA PRIJAVO: do 1. 6. 2017 (velja tudi kot rok za plačilo).

 

NAČIN PLAČILA:

  • na TRR Kulturnega doma Krško št: 0110 0600 0029 608 ; sklic: 00 10062017; namen »Posavska protestantska pot«
  • gotovina ali plačilna kartica na blagajni v muzejski trgovini
  • ali pa na naslov Kulturni dom Krško, Trg Matije Gubca 2, 8270 Krško, pošljete naročilnico, na podlagi katere izdamo predračun.

 

 

Organizatorji imajo pravico do sprememb programa in cene.

 

 

Soorganizatorji:

Občina Krško, Valvasorjeva knjižnica Krško, Kulturni dom Krško, enota Mestni muzej Krško, Posavski muzej Brežice, Slovensko protestantsko društvo Primož Trubar – Podružnica Posavje, JSKD OI Krško.

 

Stopite v stik

Mestni muzej Krško
Valvasorjevo nabrežje 4
8270 Krško
07 620 92 44
051 390 658
info@mestnimuzejkrsko.si
mestnimuzejkrsko.si

Uradni podatki

Kulturni dom Krško
Trg Matije Gubca 2
8270 Krško
ID za DDV: SI30027110
IBAN: EZR 0110 0600 0029 608 (Banka Slovenije)