Razgibano prvo desetletje Mestnega muzeja Krško

30. 3. 2020 – 14. 5. 2020

Od ustanovitve muzeja do danes je minilo 10 let (30. marec 2010 - 30. marec 2020). V tem desetletju se je potrdilo, da lokalna skupnost potrebuje lokalni muzej, da z njim prebuja zavest in odgovornost do ohranjanja dediščine. Z muzejem ima skupnost zagotovilo, da se ji ni treba bati za izgubo identitete z vsemi posledicami, ki jih to lahko prinaša. 

Hvala vsem, ki ste desetletje nazaj sprejeli pogumno odločitev, da mesto in lokalna skupnost Krško ponovno pridobita institucijo, ki bo v službi in interesu javnosti raziskovala in ohranjala dediščino. Hvala takratnemu vodstvu občinske uprave Občine Krško, takratni upravi Kulturnega doma Krško in prvi kustosinji muzeja. Postavili ste temelje muzejske dejavnosti, na katerih gradi sedanja ekipa Mestnega muzeja Krško. Ta s svojim predanim strokovnim delom udejanja idejo o pomenu muzeja kot dejavnika trajnostnega razvoja mesta, Občina Krško kot ustanoviteljica muzeja pa za to zagotavlja potrebna finančna sredstva, za kar se ji danes še posebej zahvaljujem.

Muzeji nastavljamo ogledalo ne le preteklemu in polpreteklemu času, tudi sedanjemu in s tem uresničujejo še eno svoje veliko poslanstvo, skrb za boljšo družbo. Na različne načine ste nam mnogi pomagali nastaviti ogledalo družbi, v kateri bivamo in sobivamo. Mnenje vseh šteje, ko se naši kustosi poglobijo v raziskovalno vsebino in jo potem skozi razstavo, katalog, monografijo ali drug medij interpretirajo javnosti. Vrata muzeja so bila in tako bo tudi v prihodnje, vedno odprta vsem vam, ki ste (bili) ali ključni (so)ustvarjalci razvoja in dogajanja v lokalni skupnosti ali ste (bili) le njegovi skrbni opazovalci, konstruktivni kritiki. Skozi to komunikacijo je naš muzej v minulih letih vse bolj postajal tudi vaš, muzej vseh nas.

Hvala vsem vam, spoštovani obiskovalci, ki v zaposlenih muzeja prepoznavate verodostojne sogovornike. Zaupate jim svoje osebne zgodbe, najbolj intimne spomine ali jim predate predmete, ki vam osebno veliko pomenijo, a ste skozi pogovor presodili, da je predmet vreden tudi poglobljenega preučevanja in predstavljanja javnosti. Mnogo vas je takšne predmete ne le posodilo za čas trajanje te ali one razstave, temveč jih muzeju in s tem lokalni skupnosti predalo v trajno last. Ti predmeti so s tem dejanjem postali del zgodovinskega spomina. Muzeji smo namreč edine pristojne ustanove za strokovno odbiranje, zbiranje in hranjenje predmetov, ki enkrat, ko se za to pojavi priložnost, spregovorijo na razstavah… Vse do takrat pa kot pomniki nekega preteklega časa ustrezno konservirani čakajo v za to namensko urejenih prostorih, t.i. muzejskih depojih.

Nismo si predstavljali, da bo muzej svoj deseti rojstni dan praznoval ob zaprtih vratih za obiskovalce, in da tudi zaposleni ne bodo smeli ta dan za nekaj trenutkov sesti skupaj in si čestitati za opravljeno delo. A svet je poln presenečenj, lepih in tistih malo manj. Zagotovo bodo zanamci ob pripravi stoletnice muzeja, če ne že prej, zapisali, da je bil COVID-19 tisti, ki je leta 2020 med drugim ohromil tudi delovanje Mestnega muzeja Krško in onemogočil praznovanje njegove desetletnice.

Tako kot so se trudili ustanovitelji muzeja, da ta zaživi, tako se tudi sedanji zaposleni v teh izjemnih okoliščinah, ki z bliskovito naglico krojijo usodo posameznika in človeštva, trudimo muzej ohraniti pri življenju. In vas vabimo, da nam pri tem pomagate. Obiščite našo spletno stran, odzovite se na socialnih omrežjih, praznujmo virtualno! Bodite del tega edinstvenega praznovanja, oglejte si vse tisto, kar so sodelavke pripravile na socialnih omrežjih. Odzovite se našim povabilom k sodelovanju, podelite z nami svoje misli, občutja, spomine... Le tako bo, tudi za umetnost težkem obdobju, muzej preživel in v prihodnosti tudi temu virusu nastavil ogledalo in ga postavil v zgodovinskih kontekst.

Spoštovane Krčanke, cenjeni Krčani, drago občinstvo muzeja, danes ostajamo narazen, da bomo v bližnji prihodnosti lahko ponovno skupaj. Neskončno se veselimo dne, ko bomo smeli v vaši družbi na široko odpreti muzejska vrata… kot smo to storili prvič… za nove zgodbe, nova srečevanja.

Do takrat pa vam iz srca želim, naj vam ne zmanjka dobre volje, sočutja ali poguma prositi za pomoč. Bolj kot kdaj koli v zgodovini človeštva nas bo ta čas preizkušal in predrugačil, to je zagotovo. Želim, da zmagamo kot posamezniki in kot človeštvo. To pa bo najlepše darilo Mestnemu muzeju Krško ob njegovi desetletnici delovanja.

 

Darja Planinc, direktorica Kulturnega doma Krško

Ob današnjem prazniku, 10. obletnici Mestnega muzeja Krško z vami delimo pretekle utrinke in vas vabimo v našo družbo, na virtualno praznovanje.

Stopite v stik

Mestni muzej Krško
Valvasorjevo nabrežje 4
8270 Krško
07 620 92 44
051 390 658
info@mestnimuzejkrsko.si
mestnimuzejkrsko.si

Uradni podatki

Kulturni dom Krško
Trg Matije Gubca 2
8270 Krško
ID za DDV: SI30027110
IBAN: EZR 0110 0600 0029 608 (Banka Slovenije)

Sledite nam