• Izobraževanje
 • Ponudba
 • Fotogalerija
 • Dogodki
 • Obiščite nas
 • 07 620 92 44 info@mestnimuzejkrsko.si

  »Tu se je smrt utrudila do smrti …«: slovenske žrtve Auschwitza

  torek, 28. 1. 2020, 18.00

  V letu 2020 obeležujemo 75 let od osvoboditve koncentracijskega taborišča Auschwitz. Na svetu ni kraja, ki bi bil bolj zaznamovan s smrtjo: v času delovanja koncentracijskega taborišča je bilo v njem usmrčenih okoli 1,1 milijon ljudi, od tega milijon Judov ali vsak šesti od 6 milijonov, ki so bili ubiti v holokavstu. Prav zato je bil datum osvoboditve Auschwitza, 27. januar, izbran za dan spomina na žrtve holokavsta. V Auschwitz je bilo iz Slovenije interniranih 2.342 ljudi in kar 1.331 jih internacije ni preživelo.

  V predavanju bodo predstavljene usode nekaterih taboriščnikov iz Posavja in pa usoda okoli 350 Judov iz območja današnje Slovenije, ki so bili poslani v Auschwitz. Po še vedno nepopolnih podatkih je preživelo samo okoli 35 interniranih slovenskih Judov. Med njimi je tudi Stevan Savić, ki je po II. svetovni vojni živel v Sevnici. Prav tako bo v predavanju predstavljena usoda 77 Romov iz okolice Novega mesta. Kot kažejo viri so vsi umrli v Auschwitzu, razen šestih, ki pa so preminuli v drugih nemških taboriščih. 

  Boris Hajdinjak, profesor zgodovine in geografije,  je direktor Centra judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor. Je avtor člankov o srednjeveški in zgodnje-novoveški zgodovini Slovenije, o zgodovini Maribora v prvi polovici 20. stoletja ter zgodovini holokavsta v Sloveniji in državah nekdanje Jugoslavije. Sodeloval je pri razstavnih projektih muzejev v Brežicah, Mariboru, Ljubljani, Ravnah na Koroškem in na Ptuju ter pri nastanku dokumentarnih filmov o srednjeveški plemiški družini gospodov Ptujskih in o holokavstu v Jugoslaviji. Bil je so-pobudnik postavitve Tlakovcev spomina - spotikavcev v Mariboru (2012), Ljubljani (2018 in 2019) ter Lendavi in Murski Soboti (2019) in imenovanja petih Prekmurcev za pravičnike med narodi (2017).

  Predavanje organiziramo v sodelovanju s Centrom judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor.

   

  Foto: Ivan Grabar, oče ubitega člana prvih krških borcev Jožeta Grabarja, je bil 20. avgusta 1942  interniran v KT Auschwitz, kjer je že 28. septembra 1942 umrl. Arhiv stalne razstave Prvi krški borci, MMK.