1. marec – Svetovni dan civilne zaščite

Imate minuto?

Nazaj

1. marec – Svetovni dan civilne zaščite

Generalna skupščina OZN je leta 1990 razglasila 1. marec za svetovni dan civilne zaščite, in tako poudarila pomembno vlogo civilne zaščite pri spopadanju z vsemi vrstami nesreč in katastrof. V Sloveniji ga obeležujemo od leta 1992.

Namen obeležitve današnjega dne je krepitev zavesti ljudi o ogroženosti pred naravnimi in drugimi nesrečami ter o pomenu in vlogi civilne zaščite pri varstvu pred njimi. Enote in službe civilne zaščite so praviloma aktivirane, kadar poklicne in prostovoljne reševalne enote ne zmorejo same obvladovati razmer. V današnjih časih so postavljene pred številne nove izzive (begunski val v letih 2015/16 in epidemija covida-19), trenutno dogajanje v Evropi pa žal že napoveduje novo preizkušnjo. 

Danes vam predstavljamo zaščitno čelado, ki je del Zbirke Kulturnega doma Krško. Predmet je bil kupljen za potrebe sodelovanja v civilni zaščiti v Kulturnem domu Krško sredi 80. let 20. stoletja. Lahka plastična zaščitna čelada rumene barve ima znotraj nastavek, prilagodljiv obsegu glave. Na čelni strani je modra nalepka z znakom: z notranjim krogom rumene barve, v katerem je vrisan moder enakostranični trikotnik z oznako simbola specialnosti: rdečo zvezdo.

 

Viri: Republika Slovenija Ministrstvo za obrambo: Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje. (n. d.). Sile za zaščito, reševanje in pomoč. Dostopno prek http://www.sos112.si/slo/page.php?src=szr13.htmRepublika Slovenija Gov.si. (n. d.). Sile za zaščito in reševanje. Dostopno prek https://www.gov.si/teme/sile-za-zascito-in-resevanje/Republika Slovenija eUprava. (n. d.). Obramba in zaščita: Sodelovanje državljanov v Civilni zaščiti. Dostopno prek https://e-uprava.gov.si/podrocja/drzava-druzba/obramba-civilna-zascita/razporejanje-civilne-zascite.html Fotografija: Zaščitna čelada, ok. 1985, plastika, 20,5 x 29 x 19 cm, inv. št. MMK;KDK-44. Foto: dokumentacija MMK.  Pripravila: Anita Radkovič, Mestni muzej Krško

 

 

 

 

1. marec – Svetovni dan civilne zaščite

Uradni podatki

Stopite v stik

KD Krško

Srebrni

Cert ID: 0011/00011

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
KULTURNI DOM KRŠKO
Matična številka: 5096944000