3. julij — Dan rudarjev

Imate minuto?

Nazaj

fotogr80663.JPG

Praznik slovenskih rudarjev praznujemo v spomin na gladovno stavko rudarjev, ki je bila 3. julija 1934. O razlogih in poteku stavke je poročal članek v Slovenskem gospodarju 11. julija 1934. 

 »Ubogi trboveljski rudarji, neprestano jim zmanjšujejo s krvavimi žulji in vedno v smrtni nevarnosti zaslužene prejemke, ki so do sedaj komaj zadostovali za pičlo hrano, da o obleki ter drugih potrebščinah niti ne govorimo. Ponovno prikrajšanje mezd delavcev ter nastavljencev v vseh podjetjih območja Trboveljske premogovne družbe je povzročilo pri vseh prizadetih obupen korak, ki je posebnost ter redkost v prebridki zgodovini delavskih zatirancev.«

Ko je Trboveljska premogokopna družba oznanila, da mora znižati plače in da bo morala obrat zmanjšati ter še več rudarjev odpustiti, so ti 3. julija 1934  razglasili gladovno stavko in sklenili, da bodo ostali v jamah, dokler jim družba ne vrne prejšnjih prejemkov in jim omogoči boljših življenjskih razmer. Vest o gladovni stavki v Trbovljah se je bliskovito razširila na Zagorje, Hrastnik, Rajhenburg (Senovo), Hudo jamo in Kočevje. V jamah je ostal tudi drugi in tretji »šiht« in 4. julija so bili že vsi rudarji pod zemljo. Zunaj so se jim pridružili uradniki in poduradniki. Ocenjeno je, da je stavkalo okoli 4000 rudarjev. Tudi trgovci in obrtniki, ki so bili navezani na delavstvo, so se postavili na stran stavkajočih ter zaprli trgovine in svoje delavnice. Po večurnih pogajanjih je 5. julija pogajanje zaključil generalni ravnatelj z izjavo, da družba po nalogu kraljeve vlade preklicuje izdane ukrepe in da ostanejo za sedaj pravice in prejemki rudarjev neokrnjeni. S to izjavo družbe se je stavka končala in rudarji so se začeli vračati iz jam.

Zaradi tega upora knapov pred 88 leti je sindikat rudarjev po drugi svetovni vojni sklenil, da 3. julij slovenski knapi praznujejo kot svoj stanovski praznik. 

Premogovništvo je krepko zaznamovalo tudi Senovo. Bistveni razvoj je kraj dosegel v času med letoma 1920 in 1930 ter v prvih dvajsetih letih po koncu 2. svetovne vojne. Tradicijo premogovništva ohranja Turistično društvo Senovo z zbirkama tehniške dediščine v Ravnah in na Reštanju ter tradicionalnim pohodom po Knapovski poti. V OŠ XIV. divizije Senovo pa sta na ogled bogata geološka zbirka in prikaz premogovniškega rova.

 

Pripravil: Anton Petrovič

 

Fotografije:Pikhamer – udarno kladivo ali porhamer – vrtalno kladivo. Jama premogovnika Senovo, datum neznan. Foto: avtor neznan. Fotografijo hrani: Turistično društvo Senovo.Konc šihta. Izhod iz jame premogovnika Senovo, datum neznan. Foto: avtor neznan. Fotografijo hrani: Turistično društvo Senovo.Ausvajha - prostor, kjer so preusmerjali prazne in polne buliče – vagončke. Ravne, datum neznan. Foto: Anton Petrovič. Fotografijo hrani: Turistično društvo Senovo.Zbirka tehniške dediščine premogovnika Senovo v Ravnah, datum neznan. Foto: Anton Petrovič. Fotografijo hrani: Turistično društvo Senovo.Dnevni kop, Reštanj, 1926. Foto: Fotostudio Pelikan Celje. Fotografijo hrani: Turistično društvo Senovo. Nakladalna rampa Sotelsko, 1926. Foto: Fotostudio Pelikan Celje. Fotografijo hrani: Turistično društvo Senovo.Vhod v jamo, Ravne, datum neznan. Foto: Fotostudio Pelikan Celje. Fotografijo hrani: Turistično društvo Senovo. Viri:Gladovna stavka v Trbovljah. (11. 7. 1934). Slovenski gospodar, 68(28), str. 3. Dostopno prek https://www.dlib.si/stream/URN:NBN:SI:doc-VURL7QCD/88348697-4d40-4682-aed9-3a961c6c26b9/PDF

 

 

 

fotogr80663.JPG
fotogr80713.JPG
fotogr80742.JPG
IMG_0141.JPG
dnevni kop022
nakladna rampa Sotelsko.JPG
vhod v jamo
  • Green & Safe

Uradni podatki

Stopite v stik

KD Krško

Srebrni

Cert ID: 0011/00011

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
KULTURNI DOM KRŠKO
Matična številka: 5096944000