Imate minuto za Savino zgodbo?

Nazaj

Imate minuto za Savino zgodbo?

Novembra 2021 smo v Mestnem muzeju Krško začeli pripravljati blog Imate minuto? Po letu in pol neprekinjenih tedenskih objav smo zaradi negotovosti, ali je naš trud sploh učinkovit, ustvarjanje prispevkov upočasnili. Ker pa so takoj začeli prihajati vaši odzivi in vprašanja, zakaj ni več muzejskega bloga, smo koncept premislili na novo.

Z nekaj novimi spoznanji, pridobljenimi na izobraževanjih in v pogovoru z vami, bomo zdaj blog osvežili. Še vedno bo razkrival dogodke in osebnosti iz krške zgodovine, pri tem pa nam bo pomagala radovedna deklica, ki že od leta 2014 biva v muzeju. Se je spomnite s krških ulic? Deklica Sava ima neverjetno uro, ki jo je našla na podstrešju našega muzeja. Kadar si zaželi potovanja v času in prostoru, zavrti kazalec in čudežna ura jo ponese v krško preteklost. Tako je Sava srečala Janeza Vajkarda Valvasorja, Matijo Gubca, spila čaj z Josipino Hočevar, z Rajkom Čubrom poklepetala o posavskih umetnikih in potovala celo v čas starih Rimljanov, v Neviodunum.

Koncept o deklici Savi je nastal leta 2014, zasnovala ga je Nina Sotelšek, kustosinja v krškem muzeju. Zamislila si je deklico svetlih las, oblečeno v rdečo oblekico in zelene nogavice ter rdeče čeveljce. Okoli vratu ima čudežno uro in torbico. Tedanja direktorica občinske uprave Melita Čopar je dala pobudo, da muzej zasnuje vsebino, s katero bo zapolnil prazna ulična izložbena okna. Savine zgodbe naj bi olepšale mestno ulico, hkrati pa v muzej privabljale različne ciljne skupine z vsebinami, ki še niso bile predstavljene na muzejskih razstavah. Ilustracije so ustvarjali ilustratorki Tina Brinovar in Milanka Fabjančič ter slikar Erik Mavrič. Vsak je na svoj način prikazal isto dekletce v drugem zgodovinskem kontekstu.

Ker so bile v desetih letih skoraj vse Savine zgodbe odstranjene iz izložbenih oken, jih bomo zdaj obudili virtualno. Upamo, da bomo k branju pritegnili tako ljubitelje zgodovine in dediščine kot mlajše, ki šele spoznavajo svoje okolje in se v njem oblikujejo v odrasle ljudi, ki bodo tudi sami zagovorniki zapuščine svojega kraja. Bodite z nami in deklico Savo tudi v prihodnje. Držimo pesti, da vam bo prenovljeni blog všeč!

 

Srčni pozdrav,

ekipa Mestnega muzeja Krško!

 

 

Ilustracije:

  1. Tina Brinovar: Sava v Hočevarjevem vrtu, 2014, akril, platno, 50x70 cm
  2. Erik Mavrič: Sava potuje v leto 1573, v čas kmečkih uporov, 2015, digitalna ilustracija
  3. Milanka Fabjančič: Sava in Flavij raziskujeta Neviodunum, 2016, digitalna ilustracija
Imate minuto za Savino zgodbo?
Imate minuto za Savino zgodbo?
Imate minuto za Savino zgodbo?

Uradni podatki

Stopite v stik

KD Krško

Srebrni

Cert ID: 0011/00011

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
KULTURNI DOM KRŠKO
Matična številka: 5096944000