Pomlad v Iconotheci Valvasoriani

Imate minuto?

19. 4. 2022

Iconotheca Valvasoriana je grafična zbirka sedemnajstih zvezkov velikega formata in vsebuje 7725 grafik in risb. V njej najdemo dela znanih nemških, nizozemskih, flamskih, francoskih, angleških in italijanskih umetnikov iz 16. in 17. stoletja. Med drugimi Albrechta Dürerja, Lucasa Cranacha, Hansa Bola, Martina Schongauerja in Jacquesa Callota. 

Janez Vajkard Valvasor je prve grafike našel v zapuščini slikarja Jurija Bobiča v Mostah pri Komendi, nato pa je zbirko dopolnjeval z nakupi na svojih dolgoletnih potovanjih po Evropi. Grafike je razporedil po temah (mestne vedute, religiozni in mitološki motivi, krajine, zemljevidi, prizori iz posvetnega življenja ipd.), nacionalni pripadnosti avtorjev ali tehniki (lesorez, bakrorez, akvarel) in jih dal zvezati v zvezke z usnjenimi platnicami. Izvirno zbirko hranijo v zagrebški nadškofijski knjižnici Biblioteki Metropolitani.

Leta 2008 je Fundacija Janez Vajkard Valvasor pri SAZU v Ljubljani izdala njen faksimile. Vsaka grafika je znanstveno kritično obdelana in označena v slovenščini, hrvaščini in angleščini. Občina Krško je kot Valvasorjevo mesto dobila 6. izvod, ki je na ogled v Mestnem muzeju Krško.

V današnjem blogu predstavljamo 18., »biološki« zvezek, ki vsebuje 163 oštevilčenih listov akvarelnih risb cvetov, plodov in živali, značilnih za deželo Kranjsko, in predstavlja bogat vir za spoznavanje flore in favne 17. stoletja na naših tleh. Avtor risb je še neznan, vendar Tone Wraber predvideva, da je risar deloval v Valvasorjevi grafični delavnici na gradu Bogenšperk, nekateri pisci pa menijo, da jih je izdelal Valvasor sam (Wraber, 2008). Za današnji blog so odbrane rastline in živali, ki jih lahko srečamo na spomladanskem sprehodu v naravi.

Pripravila: Nina Sotelšek, Mestni muzej Krško

 

Literatura:Kosovel, B. (5. 3. 2009). Iconotheca Valvasoriana tudi v NUK-u: Največji slovenski tiskarski podvig. Rtvslo.si. Pridobljeno na https://www.rtvslo.si/kultura/knjige/iconotheca-valvasoriana-tudi-v-nuk-u/158376Wraber, T. (2008). V Lojze Gostiša (ur.), Iconotheca Valvasoriana, XVIII. zvezek. Ljubljana: Fundacija Janez Vajkard Valvasor.  Podnapisi k reprodukcijam:Stran 32: Šmarnica.Naslovna stran, 18. zvezek Iconothece Valvasoriane.Stran 7: Breskev, cvetoča vejica (levo), in navadni pljučnik (desno). Stran 7a: Vijolica (zgoraj levo), navadni ter mali zimzelen (zgoraj desno) in votli petelinček, cvet (spodaj desno).Stran 8: Krvavi mlečnik (levo) in trobentica (desno).Stran 10: Dišeči teloh (spodaj levo), bršljanasta grenkuljica (zgoraj levo), navadni regrat (desno) in čmrlj (zgoraj levo).Stran 17: Zlatica (zgoraj) in navadni jagodnjak, plod (spodaj).Stran 23: Sekulja.Stran 31: Plazeča zlatica.Stran 36: Travniška kadulja.Stran 45: Zelenec, s strani.Stran 61: Sinica dolgorepka.Stran 76: Smokulja.

Stopite v stik

Mestni muzej Krško
Valvasorjevo nabrežje 4
8270 Krško
07 620 92 44
051 390 658
info@mestnimuzejkrsko.si
mestnimuzejkrsko.si

Uradni podatki

Kulturni dom Krško
Trg Matije Gubca 2
8270 Krško
ID za DDV: SI30027110
IBAN: EZR 0110 0600 0029 608 (Banka Slovenije)