Predmet meseca marca: Kopačke Monike Lekše

Imate minuto?

Nazaj

Predmet meseca marca: Kopačke Monike Lekše

Letošnjega 8. marca, na enega pomembnejših praznikov v letu, nas je razveselila Monika Lekše, ki je za Športno zbirko Mestnega muzeja Krško podarila svoje prve kopačke. To nogometno obuvalo je nosila med letoma 1998 in 2002.

Moniki Lekše (Novo mesto,  17. 1. 1981) so bili vsi športi z žogo vedno blizu, in odkar pomni, je rada brcala žogo. V osnovni šoli je po pouku, med čakanjem na šolski kombi, s fanti in dekleti igrala nogomet na šolskem igrišču v Podbočju. Srednjo šolo je obiskovala v Ljubljani in tam, v sezoni 1998/99, začela resno trenirati v ŽNK Ilirija Ljubljana. Ravno zato ni bila nikoli članica ŽNK Krško. Za ŽNK Ilirija je v 1. ŽNL in ženskem pokalu nastopala v sezonah 2000/01 in 2001/02. 

V drugi polovici devetdesetih let je bila članica ženske nogometne reprezentance Slovenije DU18,  v kateri so bile njene reprezentančne kolegice tudi nekatere igralke ŽNK Krško (Nadja Lajkovič, Ramiza Seferović, Tamara Cvirn, Jerneja Škrbina Božič, Jožica Kelnarič in Biserka Špiler). V tem obdobju je bil pomočnik glavnega reprezentančnega trenerja Branko Cvirn, tudi takratni trener ŽNK Krško.

Monika Lekše je skupaj s še dvema Posavkama, Tanjo Lekić in Mojco Janc, iz ljubljanskega kluba ŽNK Ilirija prestopila v ŽNK Krka, kjer je v 1. ŽNL in ženskem pokalu igrala v sezonah 2002/03 in 2003/04. Po tem obdobju je sklenila svojo nogometno kariero.

V ženskem pokalu je zbrala sedem nastopov (438 minut), v 1. ŽNL pa 29 (1758 minut).

 

Darovalki se zahvaljujemo za donacijo osebnega predmeta ter hkrati vabimo tudi druge aktivne in nekdanje športnice in športnike, da v muzej prinesejo svoje predmete in fotografije, ki jih spominjajo na njihovo športno kariero. Skrbno jih bomo shranili in predstavili v okviru muzejskih razstav in publikacij.

 

*Če ste na kateri od fotografij prepoznali koga, ki ga nam ni uspelo, vas lepo prosimo, da nam to sporočite na nina.sotelsek@mestnimuzejkrsko.si ali 07 492 10 98. Vnaprej hvala!

 

Pripravili: Anita Radkovič in Nina Sotelšek, Mestni muzej Krško

 

Fotografije:Foto 1: Kopačke Monike Lekše, v uporabi med letoma 1998 in 2002. Nogometašica jih je nosila, ko je igrala za ŽNK Ilirija. Inv. št. MMK;ŠZ-58, foto: Nina Sotelšek. Foto 2: Priprave reprezentančne selekcije DU18 na Bohorju, najverjetneje po letu 1997. Od leve proti desni v zgornji vrsti sedijo: Monika Lekše, neznana igralka, Simona Purkart, Jožica Kelnarič in reprezentančni trener Robert Gašperšič. Od leve proti desni v srednji vrsti sedijo: Jerneja Škrbina, Nadja Lajkovič, Čatiba Redžić in tri neznane igralke. Od leve proti desni v spodnji vrsti sedijo: Ramiza Seferović, Tamara Cvirn, Milena Špinder, Romana Holc in Barbara ? (reprezenatnčna vratarka). Izvorno fotografijo hrani Nadja Lajkovič, št. pred. ŠN-1113. Foto 3: Selekcija ŽNK Krško, 20. 6. 1998, stadion Matije Gubca, Krško. Od leve proti desni stojijo Nadja Lajkovič, Biserka Špiler, Sergeja Huremović, Monika Lekše (sposojena igralka ŽNK Ilirija Ljubljana) in trener Branko Cvirn. Od leve proti desni čepijo: Ramiza Seferović, Tamara Cvirn, Ankica Živanović, Urška Maček, Sara Hadžić in vratarka Kristina Maček. Izvorno fotografijo hrani Monika Lekše, št. pred. ŠN-1933. Foto 4: Monika Lekše z osvojenima pokaloma za najboljšo igralko in strelko turnirja, Senovo, med letoma 1995 in 2000. Izvorno fotografijo hrani Monika Lekše, št. pred. ŠN-1942. Literatura in viri:Nogometna zveza Slovenije. (n. d.). Monika Lekše. Pridobljeno, dne 13. 3. 2023, na https://www.nzs.si/tekmovanja/?action=igralecStat&id_igralca=39905Radkovič, A. (2023). Terenski zapiski, osebna komunikacija z Moniko Lekše (neobjavljeno gradivo). Krško.
Predmet meseca marca: Kopačke Monike Lekše
Predmet meseca marca: Kopačke Monike Lekše
Predmet meseca marca: Kopačke Monike Lekše
Predmet meseca marca: Kopačke Monike Lekše

Uradni podatki

Stopite v stik

KD Krško

Srebrni

Cert ID: 0011/00011

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
KULTURNI DOM KRŠKO
Matična številka: 5096944000