Valjasti uhani iz groba številka 2

Imate minuto?

Nazaj

Valjasti uhani iz groba številka 2

Namen tokratnega bloga je predstaviti najdbo valjastih uhanov iz groba številka 2, ki je bil odkrit na najdišču Grofove njive pri Drnovem. Toponim izpričuje, da je to območje nekdaj pripadalo agrarnemu zaledju graščine Šrajbarski turn ali Turn pri Krškem, ki so ji 300 let gospodovali grofje Auerspergi. Tako analiza drobnega gradiva iz naselbine in pridatkov v grobovih kot radiokarbonsko datiranje umeščata naselbino in grobišče v starejšo železno dobo, v 6. ali 5. stoletje pr. n. št. 

Na najdišču imamo opraviti z manjšo, verjetno ruralno skupnostjo, ki je živela v lesenih hišah in pokopavala svoje člane v bližnji gomili. Ta skupnost predstavlja svojevrsten, v Sloveniji zelo slabo poznan antipod tistim, ki so bivali na močno utrjenih višje ležečih gradiščih. Kljub temu da je bila gospa z uhani najverjetneje pripadnica skupnosti, se njena posmrtna oprava v kakovosti ali strukturi ne razlikuje od oprave gospa, pokopanih v gomilah ob velikih središčih, kot so Magdalenska gora, Vir pri Stični, Vače, Libna in druga.

Grob je pripadal ženski, stari med 45 in 60 let. Nosila je šest valjastih uhanov. Izdelani so bili iz tanke bronaste pločevine s trnom oziroma kaveljčkom, ki se zatika v majhno luknjico na drugi strani kvadratne pločevine. Lega uhanov in lasnih obročkov (na ali ob glavi) ter način njihove nošnje ob odkritju nista bila jasna. Valjasti uhani so najvzhodnejši primerki situlske torevtike. 

Glede funkcije oziroma namembnosti uhanov obstaja več možnih interpretacij. Po eni izmed njih je številčnost uhanov povezana s premoženjem pokojnice. To se zdi malo verjetno, saj gospa z Grofovih njiv ni bila predstavnica elite takratne Dolenjske, pa je vseeno imela kar šest uhanov, drugi pridatki, ki so bili pokopani z njo, po številu prav tako niso izstopali. Zato ne moremo trditi, da je število uhanov vedno povezano z ekonomskim statusom pokojnice. V tem smislu nam morda več pove okras. Čeprav na uhanih prevladuje okras iztolčenih pik, bunčic, črt in vitic, katerih pomen ali simbolizem je nemogoče razumeti, se pojavljajo tudi stilizirane živali, zlasti upodobitve kuncev. Upodobitve kuncev so povezane z žensko sfero, na podlagi tega se ponuja interpretacija, da ponazarjajo plodnost. 

Gospa z uhani z Grofovih njiv predstavlja enega redkih arheoloških dokazov, da so železnodobne Dolenjke nosile tudi več uhanov na enem ušesu. Na podlagi te najdbe so ugotovili, da povprečno velik ženski uhelj omogoča nošnjo do štirih valjastih uhanov hkrati.

Pripravila: Rosana Jazbinšek, študentka arheologije, Mestni muzej Krško 

 

Fotografija 1: Ilustrirana upodobitev pokojnice iz groba 2 oziroma »gospe z uhani« z Grofovih njiv pri Drnovem (izris I. Murgelj) (Pavlovič 2018, sl. 10).Fotografija 2: Valjasti uhani iz groba 2 na Grofovih njivah pri Drnovem, odkriti med izkopavanji (foto: N. Grum) (Pavlovič 2018, sl. 3). Literatura: PAVLOVIČ, D. 2014. Drnovo. V/In: B. Teržan, M. Črešnar (ur./eds.), Absolutno datiranje bronaste in železne dobe na Slovenskem / Absolute dating of the Bronze and Iron Ages in Slovenia. Katalogi in monografije 40, Ljubljana, 491–504.STOPAR, I. 1987, Gradovi na Slovenskem. – LjubljanaPAVLOVIČ, D. 2007, Grofove njive pri Drnovem. Halštatskodobna naselbina in grobišče. Neobjavljena diplomska naloga / Unpublished thesis, Oddelek za arheologijo, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani. Spletni viri:Splet1: PAVLOVIČ, D. 2018, Gospa z uhani z Grofovih njiv pri Drnovem / Lady with earrings from Grofove njive near Drnovo. – SREČANJA IN VPLIVI V RAZISKOVANJU BRONASTE IN ŽELEZNE DOBE NA SLOVENSKEM, Zbornik prispevkov v čast Bibi Teržan, str. 353-363. URL: https://www.academia.edu/37604504/Gospa_z_uhani_z_Grofovih_njiv_pri_Drnovem_Lady_with_earrings_from_Grofove_njive_near_Drnovo (citirano 8. 11. 2022).

 

 

Valjasti uhani iz groba številka 2
Valjasti uhani iz groba številka 2

Uradni podatki

Stopite v stik

KD Krško

Srebrni

Cert ID: 0011/00011

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
KULTURNI DOM KRŠKO
Matična številka: 5096944000