10 let Mestnega muzeja Krško: Dekada začetkov

občasna razstava

Nazaj

30. marec 202130. december 2021

10 let Mestnega muzeja Krško

Mestni muzej Krško je 30. 3. 2020 praznoval 10. obletnico delovanja, vendar je bilo praznovanje zaradi pandemije covida-19 okrnjeno. Novo prelomnico krškega muzealstva, ki smo jo poimenovali Dekada začetkov, predstavljamo na dokumentalistično obarvani razstavi. S pričujočo razstavo in spremljevalnim programom želimo retrospektivno obeležiti prvih, ustvarjalnih 10 let Mestnega muzeja Krško, od njegove otvoritve do lanske koronske prelomnice, ki je izzvala muzeje, da ponovno premislijo o svoji vlogi, razvijejo nove načine delovanja, se redefinirajo in odzovejo na družbene spremembe in njene potrebe. Oziramo pa se tudi dlje nazaj, vse do prvih začetkov muzealstva v Krškem, leta 1939. 

Raziskovalno delo je napram dosedanjim projektom potekalo izključno na lastnem gradivu, torej na gradivu, ki s(m)o ga ustvarjali zadnjih 10 let. Rdeča nit celotnega projekta je bila misel, da smo muzej ljudje, s poudarkom na obiskovalcih. Široko odpiramo svoja vrata in vas vabimo, da si ogledate številke, ki smo jih ustvarili skupaj z vami, od števila razstav, dogodkov, delavnic, do števila vseh tistih, ki ste se sprehodili skozi Mestni muzej Krško. Vabimo vas, da si ogledate našo dekado in nam z besedami ali risbo predstavite svojo; na ta način boste tudi soustvarjali novo, drugo muzejsko desetletje. Soustvarjalci lahko postanete tudi z objavo fotografij razstave ali selfiji, saj smo v ta namen oblikovali fototočko z za razstavo ustvarjenim ključnikom #10letmmk. 

Predstavljamo vam našo preteklost, sedanjost in prihodnost, saj smo se v sklopu raziskave podali tudi na krške ulice, v javne ustanove, domove naših obiskovalcev in jih povabili k dialogu. Odgovore na vprašanje: »Kakšen muzej si pa vi želite v naslednjem desetletju?«, boste našli na razstavi. 

Udobno se namestite v naš kotiček, prelistajte naše publikacije, hemeroteko, oglejte si video, odprite vrata hišk, da razkrijete pomen številk in na koncu svoj obisk ovekovečite s fotografijo.


Vabimo vas, da z besedo, risbo in fotografijo postanete del muzejskega historiata, ki nastaja – druge dekade Mestnega muzeja Krško.

Razstava bo v Mestnem muzeju Krško na ogled od  30. marca do 30. decembra 2021.

 

Video prispevek ePOsavje TV: https://www.youtube.com/watch?v=al1bwMKKqgY

Fotogalerija: https://www.mestnimuzejkrsko.si/fotogalerija/10-let-mestnega-muzeja-krsko-dekada-zacetkov-odprtje-razstave

 

 

Foto: hrani dokumentacija MMK

10 let Mestnega muzeja Krško
10 let Mestnega muzeja Krško
10 let Mestnega muzeja Krško
10 let Mestnega muzeja Krško
10 let Mestnega muzeja Krško
10 let Mestnega muzeja Krško
10 let Mestnega muzeja Krško
10 let Mestnega muzeja Krško
10 let Mestnega muzeja Krško

Uradni podatki

Stopite v stik

KD Krško

Srebrni

Cert ID: 0011/00011

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
KULTURNI DOM KRŠKO
Matična številka: 5096944000