80. so bila leta ... v Krškem

16. 6. 2018 – 31. 12. 2020

V Mestnem muzeju Krško  je od 16. junija 2018 do  8. februarja 2020 na ogled občasna razstava, ki smo jo poimenovali 80. so bila leta … v Krškem. V predhodni raziskavi smo se spraševali, kako so občani občine Krško doživljali čas med 1980 in 1991, ki predstavlja tranzitno obdobje pred spremenjenim načinom življenja in postopnim vdorom globalizacije. Izbrali smo temo, ki na videz sicer velikokrat vzbuja nostalgične občutke, a želimo obiskovalcem ponuditi tudi prostor in izhodišča za premislek o pozitivnih in negativnih vidikih časa, ki je vplival na oblikovanje identitete samostojne države.

Z razstavo želimo vzpodbuditi prebivalce občine Krško, da pobrskajo po svojih domovih za predmeti, ki so nemalokrat še v uporabi. Mnogi so se na naše pozive v preteklem letu in pol že odzvali in prinesli predmete ter delili zgodbe, ki so povezane z njimi. V nastajanje razstave so se aktivno vključili javni zavodi, društva in posamezniki. Rezultati študijskega in terenskega dela ter pridobljeni predmeti so nam omogočali postavitev interdisciplinarne razstave, ki prikazuje politično ureditev v širšem družbeno-zgodovinskem kontekstu, osvetljuje sistem delovanja takratnih upravnih služb ter družbeno-političnih organizacij in daje vpogled v urbanistično zasnovo mesta Krško in delovanje gospodarstva. Zanimalo nas je, kako je bilo urejeno šolstvo in zdravstvo, kje so Krčani preživljali prosti čas ter kako so svojo mladost preživljali najstniki. Razstava se dotakne tudi muzejskih dejavnosti, bralne kulture, glasbe in športa.

Ob razstavi bomo organizirali raznolik spremljevalni program, v letu 2019 pa bo izdan zbornik z razširjenimi besedili vseh sodelujočih avtorjev. Razstava je odprtega tipa, saj bomo predmete in pričevanja zbirali ves čas trajanja oz. do 8. februarja 2020 in z njimi občasno tudi dopolnjevali muzejsko postavitev.

Nina Sotelšek
višja kustosinja

Fotografije: Goran Rovan

 

Iz medijev:

Dolenjski list, 18.6.2018:  https://www.dolenjskilist.si/…/Osemdeseta_so_bila_leta_v_K…/

Posavski obzornik, 17. 6. 2018: https://www.posavskiobzornik.si/…/z-razstavo-80-so-bila-let…

Posavski tednik, 3. 7. 2018: https://www.youtube.com/watch?v=T8zPLASJyTY&feature=youtu.be&t=11m3s

RTV Slovenija, Poročila, 11. julij 2018, prispevek Gorana Rovana: https://4d.rtvslo.si/arhiv/porocila/174550854