• Izobraževanje
 • Ponudba
 • Fotogalerija
 • Dogodki
 • Obiščite nas
 • 07 620 92 44 info@mestnimuzejkrsko.si

  Četrti pogled v Štovičkov depo | OTROŠKI PORTRETI

  20. 6. 2020 – 31. 5. 2021

  Mestni muzej Krško

  Valvasorjevo nabrežje 4

  8270 Krško

   

  Trajanje razstave: 20. 6. 2020 - 31. 5. 2021

  Priloge

  Leta 2015 je bil zasnovan koncept občasnih razstav z naslovom Pogled v Štovičkov depo, s katerimi kontinuirano predstavljamo umetnikova dela, ki niso del stalne postavitve. Vsako leto je odbranih nekaj del, ki tvorijo tematsko celoto in so konservatorsko-restavratorsko obdelana. Permanentno delo z zbirko javnosti sproti predstavljamo z občasnimi razstavami, publikacijami, delavnicami, s kolokviji in predavanji. Četrti pogled v Štovičkov depo, s podnaslovom Otroški portreti, je občasna razstava, s katero podrobneje predstavljamo kiparjev medaljerski opus.

  Vladimir Štoviček je začel ustvarjati plakete in medalje zadnje leto študija na praški likovni akademiji, ko se je izpopolnjeval na medaljerskem oddelku pri prof. Otokarju Španielu. Pri Štovičku plakete in medalje ločimo predvsem glede na namen, za katerega so bile narejene, saj jih je umetnik po naročilu ustvarjal za spominska obeležja, nagrade, častna priznanja in iz kreativnega vzgiba za lastno zadovoljstvo, za svojo družino in prijatelje. Prevladujoči motiv na plaketah in medaljah je portret, le peščica je žanrskih prizorov ter znakov podjetij in društev (logotipov).

  Na razstavi, ki jo bomo odprli 20. junija, na Poletno muzejsko noč, bodo razstavljeni portreti otrok, ki so nastajali med letoma 1914 in 1982. V svojih desetletja trajajočih raziskovanjih portreta v plitvem reliefu se je Vladimir Štoviček izkazal kot pretanjen portretist, ki je s poudarkom ključnih izraznih potez znal opredeliti človekov značaj in ustvariti karakterno polnokrvne portrete. Tehnološko zahteven medij je z leti izpilil do potankosti in ustvaril prepoznaven izraz.

   

   

   

  Kustosinja razstave: Nina Sotelšek, višja kustodinja

  Besedila: mag. Maja Ivanišin in Nina Sotelšek

  Oblikovna zasnova razstave: Polona Zupančič

  Oblikovanje svetlobe: Marjan Visković

  Prevod v angleški jezik: Arven Šakti Kralj Szomi

  Jezikovni pregled: Irena Destovnik

  Fotografije: Nina Sotelšek