Delavnica Stary

občasna razstava

Nazaj

31. avgust 202231. avgust 2024

Delavnica Stary

V Mestnem muzeju Krško je na ogled nova občasna razstava Delavnica Stary, posvečena medičarski dediščini Engelberta Staryja.

Konec 19. st. in v začetku 20. st. je v obrtnih registrih omenjen sladičar Engelbert Stary, ki je v Krško domnevno prišel s Koroškega, sredi osemdesetih let 19. stoletja. Staryjevi so živeli v Krškem, v stanovanjski hiši št. 80, z dvojnimi vrati, ki so gledala na mestno ulico, v kateri sta bili tudi delavnica in prodajalna – danes je to hiša na levi strani kavarne Zvezda v starem mestnem jedru. 

Po smrti Engelberta Staryja je obrt nadaljevala njegova žena Fani. Delo v domači delavnici je po mamini bolezni prevzela hči Elza, poročena Sluga, in pri njem še naprej uporabljala družinske modele. V tem obdobju so imeli v ponudbi različne medenjake, lecte in slaščičarske izdelke.

Elza je v slaščičarni zaposlovala pomočnika Lenarta, občasna dela je opravljal delavec Žanko. V začetku petdesetih let 20. stoletja sta nekaj let kot vajenka in občasna pomočnica pri njej delali mlajši dekleti, sestri. V tem času je večino dela iz Elzinih rok že prevzemal izdelovalec slaščic in prodajalec Franc Markovič. 

Po njeni smrti, v prvi polovici petdesetih let 20. stoletja, je ob ženini pomoči slaščičarsko dejavnost na istem naslovu nadaljeval približno tri leta, potem je dejavnost v nekdanji delavnici Engelberta Staryja in slaščičarni Elze Sluga v Krškem zamrla.

V sodelovanju s Posavskim muzejem Brežice je na razstavi Delavnica Stary na ogled 10 lesenih modelov za medenjake in votive, ki so jih uporabljali v krški medičarski delavnici Engelberta Staryja. Arhivsko gradivo smo pridobili v Muzeju novejše zgodovine, Zgodovinskem arhivu Celje in v Valvasorjevi knjižnici Krško.

Razstava je del aktivnosti projekta Čebelarski mozaik. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Fotografije:Pogled v krško mestno ulico okoli leta 1927, današnjo Cesto krških žrtev. Druga pritlična hiša na levi, hišna številka 80, je delavnica in prodajalna medičarja Engelberta Staryja. Založil Josip Hočevar, Krško, 1927?. Razglednico hrani Valvasorjeva knjižnica Krško.Pogled na občasno razstavo Delavnica Stary v Mestnem muzeju Krško. Foto Anita Radkovič.Pripravila: Anita Radkovič, Mestni muzej Krško Foto: Anita Radkovič, Nina Sotelšek 

 

Delavnica Stary
Delavnica Stary
Delavnica Stary
Delavnica Stary
Delavnica Stary
Delavnica Stary
Delavnica Stary

Uradni podatki

Stopite v stik

KD Krško

Srebrni

Cert ID: 0011/00011

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
KULTURNI DOM KRŠKO
Matična številka: 5096944000