Korzeti, krinoline in krila

Nazaj

23. november 201031. maj 2011

Korzeti, krinoline in krila

Razstava Korzeti, krinoline in krila je raziskovalno-umetniški projekt Inštituta za svobodo oblačenja Brestanica in avtorice Irene Ine Čebular.

Razstava je bila odprta 23. 11. 2010 in je na ogled do 31. maja 2011.

Projekt Korzeti, krinoline in krila je nov del sestavljanke Muzeja spodnjega perila, ki se počasi oblikuje v Brestanici. Cilj projekta je bil izdelava replik oblačilnih videzov spodnjega perila v različnih obdobjih in po modi nam bližnjega prostora. Na razstavi so prikazani:
1. motiv iz 1610. Takrat se pojavi tudi prva krinolina verdugal - značilno oblikovana krinolina iz španske renesanse in pa pripadajoč stožčast steznik;
2. 1730-1740 izdelan je značilen korzet in široko, značilno spredaj sploščeno spodnje krilo (panier);
3. 1760 - izdelan je značilno podporno konstrukcijo za krila v obliki dveh "koškov", korzet "osji pas" in laneno spodnjo srajco;
4. 1860, bidermajer - izdelan je bel platnen korzet "peščena ura" in belo veliko obročasto krinolino
5. 1880, konec 19. stoletja - izdelali smo moder poletni športni korzet in rdečo polkrinolino.
Gre za raziskovalno - umetniški projekt, sestavljen iz raziskave, razvoja tehnologije oziroma rokodelskega znanja, izvedbe in predstavitve. Nekaterim krinolinam pa so dodana še krila - krila v smislu priprave/naprave/anatomske forme, ki omogoča letenje. Krinolina kot konstrukcijski element podpira krilo (v smislu vrhnje oblačilo) in mu daje krila (v smislu zmožnosti letenja, lebdenja). Krila so bila izdelana v zadnji fazi izdelave in tako so to krila angela, krila netopirja in krila od letala (model).
Po zaključku razstave v Mestnem muzeju Krško bodo novo izdelani kosi starega spodnjega perila živeli naprej kot eksponati nastajajočega Muzeja spodnjega perila.
Irena Ina Čebular Univerzitetna diplomirana inženirka kemije, magistrirala s področja tekstilstva na Naravoslovnotehniški fakulteti v Ljubljani leta 2004, je ustanoviteljica zavoda Inštitut za svobodo oblačenja Brestanica.
Kot kostumografka in asistentka kostumografa je sodelovala pri številnih gledaliških predstavah, med drugim je bila kostumografka zadnje predstave KD Svoboda Brestanica Pokvarjeno!. Bila je asistentka kostumografa v SNG Opera in balet Ljubljana (Medeja, 2000, La Traviata 2003). Sodelovala je pri filmih (npr. V leru, 1997, Oblak, 2001). Svoje znanje in delo pa predstavlja na delavnicah in predavanjih ter študijskih krožkih. Kot raziskovalka zgodovine oblačenja in zbirateljica starinskega spodnjega perila pripravlja razstave na različnih razstaviščih (Grad Podsreda 2009, dvorec Strmol Rogatec 2010).

 

Korzeti, krinoline in krila
Korzeti, krinoline in krila

Uradni podatki

Stopite v stik

KD Krško

Srebrni

Cert ID: 0011/00011

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
KULTURNI DOM KRŠKO
Matična številka: 5096944000