Mihajlo Rostohar, soustanovitelj Univerze v Ljubljani, filozof, eksperimentalni psiholog, pedagog, kritični mislec

8. 10. 2019 – 8. 11. 2019

MIHAJLO ROSTOHAR

soustanovitelj Univerze v Ljubljani,

eksperimentalni psiholog, filozof, pedagog, kritični mislec

AVLA FILOZOFSKA FAKULTETA UNIVERZE V LJUBLJANI

8. oktober 2019 - 8. november 2019

Občasna razstava, ki smo jo pripravili v Mestnem muzeju Krško, enoti Kulturnega doma Krško, predstavlja soustanovitelja Univerze v Ljubljani in ustanovitelja oddelkov za psihologijo na Filozofskih fakultetah Masarykove univerze v Brnu in Univerze v Ljubljani, eksperimentalnega psihologa, filozofa, pedagoga in kritičnega misleca.

Mihajla Rostoharja je življenjska pot vodila iz rodne vasi Brege v Ljubljano in Kranj, nato na študij filozofije na Dunaj ter v Gradec, kamor ga je pritegnil laboratorij za eksperimentalno psihologijo. Akademsko kariero je nadaljeval najprej na Karlovi univerzi v Pragi.

Delovanje Mihajla Rostoharja na prelomu 19. in 20. stoletja ter v prvih dveh desetletjih 20. stoletja zaznamujejo tudi prizadevanja za ustanovitev Univerze v Ljubljani, čemur na tokratni predstavitvi na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, namenjamo posebno pozornost.

Ker ga 31. avgusta 1919 ni bilo med prvimi imenovanimi profesorji novoustanovljene izobraževalne ustanove, se je vrnil v Prago, leta 1921 pa bil povabljen na takrat ustanovljeno Masarykovo univerzo v Brnu, kjer je nato leto 1926 vzpodbudil ustanovitev Oddelka za psihologijo in na njem predaval do nemške zasedbe Češke in Moravske. Med 2. svetovno vojno se je umaknil v Slovenijo, po končani vojni pa se je ponovno vrnil v Brno, a ga je bil po zapletih ob resoluciji informbiroja primoran zapustiti. Sedemdesetleten je leta 1949 najprej zasedel mesto profesorja za psihologijo na Oddelku za filozofijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani. Nato pa je bil njegovo pobudo leta 1950 ustanovljen tudi Oddelek za psihologijo.

Dr. Marko Polič je v besedilu, s katerim je predstavil strokovno plat Rostoharjevega delovanja zapisal: »Ni se bal polemik ne v znanosti ne v politiki. Bil je celovita osebnost in je psihologiji pa tudi svojemu času, ki ga je daleč presegal, vtisnil neizbrisen pečat.«

Na razstavi prof. dr. Mihajlo Rostohar predstavljen skozi reprodukcije izbranih gradiv Arhiva Masarykove univerze v Brnu in Zgodovinskega arhiva in muzeja Univerze v Ljubljani, postavitev pa bo dopolnjena z delom originalnih gradiv, ki jih hrani Arhiv in muzej Univerze v Ljubljani ter izbranim instrumentarijem psihološkega laboratorija Oddelka za psihologijo FF UL.

Besedila razstave so pripravili prof. dr. Marko Polič z Oddelka za psihologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, vodja Arhiva in muzeja Univerze v Ljubljani Tatjana Dekleva in kustosinja razstave, dr. Helena Rožman iz Mestnega muzeja Krško. Predstavitev instrumentov psihološkega laboratorija je pripravil prof. dr. Valentin Bucik z Oddelka za psihologijo FF UL..

Ob razstavi bo izšel katalog, ki ga so izdajata Kulturni dom Krško, enota Mestni muzej Krško in Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani.

Oblikovanje razstave in kataloga je delo oblikovalke Polone Zupančič, ki je tudi tokrat ohranila vizualno podobo prve razstave, ki smo jo l. 2016 odprli v Mestnem muzeju Krško.

 

Stopite v stik

Mestni muzej Krško
Valvasorjevo nabrežje 4
8270 Krško
07 620 92 44
051 390 658
info@mestnimuzejkrsko.si
mestnimuzejkrsko.si

Uradni podatki

Kulturni dom Krško
Trg Matije Gubca 2
8270 Krško
ID za DDV: SI30027110
IBAN: EZR 0110 0600 0029 608 (Banka Slovenije)