Prof. dr. Mihajlo Rostohar

odprtje občasne razstave

Nazaj

9. november 201612. maj 2019

IMG_6878 - Kopija.JPG

Občasna razstava predstavlja življenjsko in poklicno pot človeka, ki je skozi zadnja desetletja 19. in prvo polovico 20. stoletja prehodil pot od kmečkega sinu do enega najbolj prepoznanih in prodornih psihologov svojega časa. Maturanta kranjske gimnazije je življenjska pot vodila na Univerzo na Dunaju in v Gradec ter nato v Prago. Češki prostor mu je tudi skozi desetletja, ki so sledila pustil neizbrisen pečat. Prevrat leta 1918 je Rostohar preživel v Ljubljani, kjer je izjemno zavzeto sodeloval pri ustanavljanju univerze – pri nalogi, ki se ji je posvečal že v predvojnih letih na Karlovi univerzi v Pragi. Kljub velikim vloženim naporom ni bil med izbranimi profesorji, zato je raziskovalno in akademsko pot ponovno gradil na Češkoslovaškem – najprej v Pragi in nato na Masarykovi univerzi v Brnu. Ko se je leta 1949 ponovno vrnil v Slovenijo, je končno tudi tu ustanovil Oddelek za psihologijo.

Na razstavi je prof. dr. Mihajlo Rostohar predstavljen skozi izbrana gradiva Zgodovinskega arhiva in muzeja Univerze v Ljubljani, ter predmete Oddelka za psihologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, del razstavljenega gradiva pa je last družine Rostohar. Večina fotografskega gradiva je z razstave na Oddelku za psihologijo, ki jo je leta 1996 pripravila dr. Ana  Benedetič. Razstavo zaokrožata prispevka TV Slovenija, ki so jih novinarji pripravili ob odkritju Rostoharjevega kipa pred stavbo Univerze in ob vzpostavitvi simpozija Rostoharjevi dnevi.

 

Razstavo je zasnovala kustosinja Mestnega muzeja Krško dr. Helena Rožman, razstavna besedila pa sta prispevala še prof. dr. Marko Polič in prof. dr. Valentin Bucik z Oddelka za psihologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani.  

Razstavo spremlja katalog v slovenskem in angleškem jeziku.

Prostorska zasnova in oblikovanje razstave je delo oblikovalke Polone Zupančič.

 

Razstava Prof. dr. Mihajlo Rostohar je del aktivnosti v okviru projekta Rostoharjevega leta, ki ga soustvarjamo Osnovna šola dr. Mihajla Rostoharja, Valvasorjeva knjižnica Krško in KDK, enota Mestni muzej Krško. 

IMG_6878 - Kopija.JPG

Uradni podatki

Stopite v stik

KD Krško

Srebrni

Cert ID: 0011/00011

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
KULTURNI DOM KRŠKO
Matična številka: 5096944000