Valvasorjevi v Krškem - Valvasorjev kabinet

drugi del stalne razstave

Nazaj

17. junij 2012

Valvasorjevi v Krškem - Valvasorjev kabinet

Na Poletno muzejsko noč, 16. junija 2012 smo odprli druge del stalne razstave posvečene Janezu Vajkardu Valvasorju in njegovemu življenju v Krškem.

Slavni polihistor Janez Vajkard Valvasor je zadnje mesece svojega plodnega in razburljivega življenja preživel v Krškem. Njegovo življenje se je začelo maja 1641 v Ljubljani in zaključilo jeseni 1693 v Krškem. Nekaj mesecev po njegovi smrti je inventurna komisija popisala njegovo imetje, ki vsebuje številne zanimive predmete in prikazuje življenje Valvasorjevih v Krškem. Na poletno muzejsko noč, 18. junija 2011, smo odprli prvi del stalne razstave in razkrili nekaj novih podatkov – npr. podatek o krstu zadnjega Valvasorjevega sina Franca Engelberta, 15. aprila 1693, predstavili smo podobo njegove hčerke Regine Konstancije por. Dienersperg, katere del potomstva smo spoznali ob odprtju obnovljenega Valvasorjevega kompleksa. Prav tako smo s pomočjo raziskovanj dr. Borisa Golca iz Zgodovinskega inštituta Milka Kosa ZRC SAZU razkrili, da so v pravi krški Valvasorjevi hiši Valvasorjevi tukaj živeli 6 let. Nove zgodbe iz zanimivega polihistorjevega življenja dopolnjujejo tudi replike krinolin, ki jih obiskovalci lahko nadenejo, faksimile grafične zbirke Iconotheca Valvasoriana, ki jo lahko obiskovalci prelistajo, igra Marjanca in vpogled v vsakdan Valvasorjevih v Krškem.

Nov del stalne razstave je Valvasorjev kabinet, ki smo ga postavili v obokano sobo, tik ob najlepšem prostoru t. i. Valvasorjeve hiše. Obokan prostor, velik 20,95 m2 je oblikovan kot prostor, kjer bi lahko Valavsor tudi v Krškem nadaljeval s svojim astronomskimi, astrološkimi in drugim naravoslovnimi raziskavami. Njegovi matematični in drugi instrumenti so v že omenjenem zapuščinskem inventarju zapisani na straneh od 25 do 37. Med njimi so številna šestila, kompasi, tehtnice, merilni instrumenti za gradnjo utrdb, peščene ure, 34 lesenih črk, poleg dveh kotnikov še pet ravnil, tudi daljnogled iz bele slonovine in tri kristalne krogle.

Valvasorjev kabinet je opremljen z repliko pisalne mize, stola in skrinje, v kateri je imela svoje dragocenosti… v Krško je pripeljal tudi 36 knjig ter arhiv in korespondence, ki jih je negoval z zasebniki in ustanovami iz tujine in razpravo o Cerkniškem jezeru, ki mu je zagotovila članstvo v angleški kraljevi družbi.

Na stenah boste po izboru Nine Sotelšek spoznali številne inštrumente in podobe, ki so del grafične zbirke Iconotheca Valvasoriana, del pisalne mize pa je tudi sodoben pripomoček, računalnik z aplikacijami, ki so jih ustvarili v Dotlinu, Krško. Skozi IKT aplikacijo, ki smo jo sooblikovali z Andrejem Stoparjem, Anžetom Molanom in Iztokom Molanom boste spoznali Valvasorjevo delo, se poigrali in se vživeli v vlogo raziskovalca – vstopili boste v njegov miselni svet. Valvasor je uporabljal sodobne oziroma najnovejše raziskovalne metode in pripomočke, zagotovo bi bili prvi tudi pri vsestranski uporabi IKT pripomočkov.

Pomembna pridobitev Mestnega muzeja Krško v letošnjem letu je pridobljen faksimile Valvasorjevih štirih knjig Slave vojvodine Kranjske, ki je izšla leta 1877—1879 v Novem mestu pri založniku Krajcu. Založba je bila zelo ambiciozna, pri različnih aktivnostih so sodelovali tudi Krčani, predvsem izjemen ravnatelj meščanske šole Ivan Lapajne.

Skupaj z Ireno Ino Čebular smo pripravili tudi repliki oblačilnega videza Janeza Vajkarda Valvasorja in njegove hčerke Regine Konstancije, por. Dienersperg. Oba videza sta del razstave.

Razstavo, ki je ena izmed razstav sofinanciranih iz projekta Bogastvo podeželja v turistični ponudbi z akronimo Pot medičarstva in lectarstva med Krškim in Zagrebom, ki je financiran iz Operativnega programa IPA Slovenija – Hrvaška 2007—2013, sva pripravili Alenka Černelič Krošelj in Nina Sotelšek skupaj s stalnimi sodelavci muzeja, oblikovalko Polono Zupančič, oblikovalcem luči Marjanom Viskovićem, prevajalko Mojco Retelj, lektorico Matejo Jankovič Čurič in že omenjenimi sodelavci družbe Dotline ter strokovnim sodelavcem za astronomijo Garsio Kosincem.

Ob obeh delih razstave smo izdali tudi zloženko – Valvasorjevi v Krškem, in sicer v slovenskem in angleškem jeziku.

Valvasorjevi v Krškem - Valvasorjev kabinet
Valvasorjevi v Krškem - Valvasorjev kabinet

Uradni podatki

Stopite v stik

KD Krško

Srebrni

Cert ID: 0011/00011

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
KULTURNI DOM KRŠKO
Matična številka: 5096944000