• Izobraževanje
 • Ponudba
 • Fotogalerija
 • Dogodki
 • Obiščite nas
 • 07 620 92 44 info@mestnimuzejkrsko.si

  Siva kučma, bela brada, topel kožuh, zvrhan koš ...

  3. 12. 2019 – 2. 2. 2020

  Siva kučma, bela brada, topel kožuh, zvrhan koš …, dopolnitev razstave 80. so bila leta … v Krškem

  3. december 2019 – 2. februar 2020

   

  Na Ta veseli dan kulture, 3. decembra 2019, smo v Mestnem muzeju Krško–Mencingerjevi hiši odprli novo dopolnitev razstave 80. so bila leta … v Krškem, Siva kučma, bela brada, topel kožuh, zvrhan koš, ki nas v duhu celotne razstave popelje v prazničen decembrski čas, v osemdeseta leta prejšnjega stoletja. Nastala je v sodelovanju s prebivalci občine Krško, ki so se odzvali na povabilo in v muzej prinesli predmete ter delili spomine na najbolj veseli del leta. Predstavila jo je etnologinja in avtorica, Anita Radkovič.

  V sodelovanju z Zvezo prijateljev mladine Krško je pomemben del dopolnitve tudi potujoča razstava Siva kučma, bela brada. Na pobudo Zveze prijateljev mladine Slovenije sta jo ob 70-letnici praznovanja dedka Mraza pripravili Majda Struc (Društvo prijateljev mladine Maribor)  in Iris Furlan (Zveza prijateljev mladine Slovenije). Prvič je bila v Muzeju narodne osvoboditve Maribor predstavljena decembra lani.

  Ob odprtju sta o dediščini dedka Mraza v Sloveniji in v Krškem spregovorila Darja Groznik, predsednica ZPMS in Vinko Hostar, predsednik ZPM Krško. Razstavo je odprla Ana Nuša Somrak, podžupanja Občine Krško. Zelo dobro obiskan dogodek pa je obogatil tudi dedek Mraz izpod Bohorja, ki je s seboj pripeljal prve snežinke.

  Razstava, ki bo na ogled do 2. februarja 2020, je nastala v sodelovanju  Kulturnega doma Krško, enote Mestni muzej Krško, Zveze prijateljev mladine Krško, Društva prijateljev mladine Senovo in Kulturno umetniškega društva Liber.

  Foto: Nina Sotelšek, Helena Rožman 

   

  Fotogalerija odprtja: 

  https://www.mestnimuzejkrsko.si/fotogalerija/siva-kucma-bela-brada-topel-kozuh-zvrhan-kos-

   

  Razstava 80. so bila leta ... v Krškem 

  https://www.mestnimuzejkrsko.si/razstave/obcasne/80-so-bila-leta-v-krskem

  https://www.mestnimuzejkrsko.si/fotogalerija/80-so-bila-leta-v-krskem-odprtje-razstave