Prvi krški borci

Nazaj

12. junij 2015

Prvi krški borci

Priprave na oboroženi odpor so bile v Krškem povezane z delovanjem komunistov v obdobju pred razpadom Jugoslavije in po njem. Prve skojevce in komuniste je v Krškem zbral Peter Jernejec in ustanovil skupino, ki se je zbirala v gozdu Žvika nad Krškim, kjer so snovali prve akcije. Pomanjkanje previdnosti in neizkušenost, pa seveda dvojna izdaja, vse to je bilo krivo, da je okupator skupino, ki je imela vse značilnosti zgodnjega partizanstva, uničil že v začetku njenega delovanja.

Ivanka Uranjek - Angelca je 28. julija 1941 prinesla v Krško propagandno gradivo in navodila za delovanje krške skupine. V brivskem lokalu, kjer je iskala Rada Kaplana, pa je pozabila torbo s tem gradivom. Frizerski pomočnik je torbo odnesel na policijo. Ta se je takoj lotila iskanja. Prijeli so Radovega brata Milana, ki je Nemcem obljubil pomoč pri iskanju, zato so ga izpustili. Ta je seveda o dogodku takoj obvestil vse člane skupine, ki so se umaknili v tabor v gozd Rore nad Krškim. Sklenili so, da se bodo naslednji dan umaknili čez nemško-italijansko mejo. A žal je bil ta dan za njih usoden. Nemci so jih v jutranjih urah zajeli. Njihovo skrivališče je izdal cestni delavec. Po zajetju so jih odpeljali na njihove domove in tam opravili temeljite preiskave. V večernih urah so jih pripeljali v sodnijske zapore v Krškem ter jih vso noč zasliševali in mučili. Zgodaj zjutraj, 30. julija 1941, so jih s tovornjakom odpeljali v gozd Dobrava pri Brežicah in jih ustrelili. Ustrelitev je odredil sam šef civilne uprave za Spodnjo Štajersko dr. Sigfried Uiberreither. Zajetju in usmrtitvi so se izognili Franc Bizjak, ki naj bi v usodni noči pobegnil čez mejo, Vladimir Pfeifer, ki je na dan zajetja odšel v Krmelj k rudarjem po razstrelivo, in Franc Pacek, ki je po zajetju skupine pobegnil na Gorjance.

Z usmrtitvijo prvih organizatorjev odpora okupator ni zatrl uporniške misli in dejanj v posavskem prostoru. Je pa s tem pretrgal življenjsko nit desetih mladih ljudi, ki so prispevali svoj kamenček v mozaiku svobode.

Irena Fürst, MNZS, enota Brestanica

Posavski obzornik, 12. 6. 2015: Razstava o prvih krških borcihhttps://www.posavskiobzornik.si/kultura/razstava-o-prvih-krkih-borcih

 

Dopolnitve razstave Prvi krški borci: 

 

2016 

Ivanka Uranjek Angelca

https://www.mestnimuzejkrsko.si/dogodki/prvi-krski-borci-ivanka-uranjek-angelca-dopolnitev-stalne-razstave

2017 

Jože Grabar

https://www.mestnimuzejkrsko.si/dogodki/prvi-krski-borci-joze-grabar

2018 

Rajko Kastelic

https://www.mestnimuzejkrsko.si/dogodki/prvi-krski-borci-rajko-kastelic

2019 

Franc Preskar

https://www.mestnimuzejkrsko.si/dogodki/prvi-krski-borci-franc-preskar

2020 

Rado Kaplan 

https://www.mestnimuzejkrsko.si/dogodki/prvi-krski-borci-rado-kaplan

2021 / 2022

Peter Jernejec 

https://www.mestnimuzejkrsko.si/dogodki/prvi-krski-borci-peter-jernejec-1

2022 / 2023

Anton Preskar

https://www.mestnimuzejkrsko.si/dogodki/prvi-krski-borci-anton-preskar

2023

Milan Kaplan

https://www.mestnimuzejkrsko.si/dogodki/prvi-krski-borci-milan-kaplan

 

 

 

 

 

Prvi krški borci
Prvi krški borci
Prvi krški borci
Prvi krški borci
Prvi krški borci

Uradni podatki

Stopite v stik

KD Krško

Srebrni

Cert ID: 0011/00011

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
KULTURNI DOM KRŠKO
Matična številka: 5096944000