Dogodki

Nazaj

(: )

Prvi krški borci: Anton Preskar

Prvi krški borci: Anton Preskar

dopolnitev stalne razstave

petek, 2. december 2022, 18.00

Stalno muzejsko razstavo v Mestnem muzeju Krško, posvečeno odporniški skupini Prvi krški borci, od leta 2016 dopolnjujemo z originali plaket Vladimirja Štovička in dodatnimi gradivi ter vsakič podrobneje predstavimo enega od članov. Tokrat smo se posvetili Antonu Preskarju. Bil je v skupini mladih naprednih krških fantov, zbranih okrog Maksa Strmeckega, okrožnega sekretarja Komunistične partije Slovenije v Posavju, ki ga je v začetku leta 1941 tudi sprejel v partijo. Anton je nato deloval v eni od partijskih celic v Krškem, po nemški okupaciji pa postal kurir Pokrajinskega komiteja KPS za Dolenjsko. S skupino skojevcev in partijskih delavcev v Krškem so se srečevali v kleti Kaplanove hiše in v gozdu Žvika nad Krškim. Tam so vse do razkritja in uničenja skupine snovali zamisli o odporu proti okupatorju.

Vstop je prost. 

Fotografija: Anton Preskar, 29. november 1920–30. julij 1941, Fototeka MMK, inv. št. F-26. E posavje, 2. 12. 2022: V Mestnem muzeju Krško dopolnitev razstave Prvi krški borci https://www.eposavje.com/kultura/dopolnitev-razstave-prvi-krski-borci Posavski obzornik, 5.12.2022: Razstava o prvih krških borcih dopolnjena s predstavitvijo Antona Preskarjahttps://www.posavskiobzornik.si/kultura/razstava-o-prvih-krskih-borcih-dopolnjena-s-predstavitvijo-antona-preskarja-98741

 

Miha Kosi ǀ Od grofov Bogenskih do grofov Celjskih: Krško v srednjem veku

Miha Kosi ǀ Od grofov Bogenskih do grofov Celjskih: Krško v srednjem veku

predavanje

torek, 15. november 2022, 18.00

Krško, strateška postojanka na meji srednjeveškega nemškega cesarstva, je eden zgodnjejših v virih izpričanih krajev na današnjem slovenskem ozemlju. Sodi v sklop obmejnih postojank, ki so jih nemški vladarji prepuščali v upravo svojim zvestim zaveznikom: salzburškemu nadškofu (Rajhenburg), koroškim vojvodam Spanheimom (Kostanjevica), grofom Višnjegorskim (Mehovo idr.), Turjaškim (od Turjaka do Kolpe), oglejskemu patriarhu (Cerknica). Zato ne preseneča, da  so se tudi v posesti Krškega zvrstile nekatere pomembne plemiške rodbine širše regije: rod sv. Heme, bavarski grofje Bogenski, salzburški nadškof, gospodje Svibenski in Ptujski ter – skoraj stoletje, do 1456 – grofje Celjski. Čas Celjskih je za Krško nedvomno pomenil zlato dobo, saj je bilo v omrežju celjskih posesti ena od rezidenc grofa Friderika II. z velikim strateškim in prometnim pomenom. 

Predavanje bomo izvedli v okviru sodelovanja Mestnega muzeja Krško z ZRC SAZU.

Vstop je prost. 

©ZRC SAZU, foto: Andrej Furlan.
Fran Bonač in tovarna celuloze na Vidmu pri Krškem

Fran Bonač in tovarna celuloze na Vidmu pri Krškem

strokovno vodstvo ob zaprtju razstave

torek, 8. november 2022, 18.00

Fran Bonač je »…največjo in najpopolnejšo tovarno te vrste v Jugoslaviji in še izven naših meja«, kot je leta 1940 v elaboratu Bonačeva tovarna za pridobivanje staničnine na Vidmu pri Krškem zapisal Miroslav Ambrožič, začel graditi leta 1938. Bonač je pozneje v spominih zapisal, da se je za gradnjo odločil, ker je »hotel postati neodvisen […] Celuloze je bilo v naši državi premalo. Bele sploh nismo izdelovali. […] Odločil sem se […], da zgradim lastno tovarno celuloze. To zamisel sem tudi uresničil in postavil na Vidmu ob Savi pri Krškem lepo, moderno tovarno.« 

Na dan, ko se spominjamo 142. obletnice Bonačevega rojstva, se bomo zadnjič sprehodili po razstavi, s katero smo zadnje leto in pol opozarjali na izvor industrije v današnjem mestu Krško.

Vstop je prost. 

Tovarna roto papirja in celuloze Djuro Salaj, 1960, foto Joco Čermak, hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije.
Ex libris za mojo knjigo

Ex libris za mojo knjigo

ustvarjalni kotiček

sobota, 29. oktober 2022, 14.0018.00

Ob prihajajočem dnevu reformacije se bomo posvetili knjigam. Te so v preteklosti veliko bolj kot danes pomenile dragocenost, kar so lastniki velikokrat nazorno pokazali z označevanjem s t. i. ex librisi – odtisi grafike malega formata s simbolom, inicialkami ipd. V različnih tehnikah bomo tokrat izdelali grafične matrice, ki bodo udeležencem služile za označevanje knjig in drugih tiskovin. 

Delavnica je namenjena odraslim, otrokom nad 12 let in mlajšim v spremstvu staršev.

Sobotne ustvarjalne kotičke pripravljamo vsako zadnjo soboto v mesecu med 14. in 18. uro in so namenjeni družinam in otrokom od 5. leta starosti dalje. Mlajši otroci potrebujejo pomoč starejše osebe.

Cena ustvarjalnega kotička je vključena v redno ceno vstopnice za ogled muzeja. 

Foto: Anita Radkovič, Mestni muzej Krško. 
dr. Tomislav Galović: Srednjeevropska heraldična dediščina (na primeru Hrvaške in Slovenije)

dr. Tomislav Galović: Srednjeevropska heraldična dediščina (na primeru Hrvaške in Slovenije)

strokovno predavanje

torek, 18. oktober 2022, 18.00

Heraldika ali grboslovje kot pomožna zgodovinska veda proučuje čas in okoliščine nastanka grbov, pravila njihove izdelave ter njihov zgodovinski in umetnostnozgodovinski razvoj. Heraldika je zelo priljubljena disciplina, ki pa zahteva interdisciplinarni pristop, saj je le tako mogoče prikazati njeno raznovrstnost in bogastvo vse od začetkov v srednjem veku do danes. Predavatelj bo predstavil heraldično dediščino Hrvaške in Slovenije, ki tvori pomemben del nacionalne identitete obeh držav in narodov. Prof. dr. Tomislav Galović je predstojnik katedre za pomožne zgodovinske vede in metodologijo zgodovine na Oddelku za zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Zagrebu. Predavanje, ki bo potekalo v hrvaškem jeziku, bo izvedel v okviru sodelovanja Mestnega muzeja Krško z ZRC SAZU. 

Vstop je prost.

Foto: Dr. Tomislav Galovic, Grbovi Jugoslavije, Zagreb, 1932, str. 41, arhiv predavatelja.
Portret v kolažu

Portret v kolažu

ustvarjalni kotiček

sobota, 24. september 2022, 14.0018.00

V septembrskem ustvarjalnem kotičku bomo ob razstavi 5. pogled v Štovičkov depo: Jaz, ženska izdelovali portrete ali avtoportrete v kolažni tehniki.

Prelistali bomo stare časopise in revije, da bomo našli prave barve in motive, ali pa uporabili na papir natisnjene fotografije oseb, ki bi jih želeli upodobiti v kolažu in jih boste prinesli s sabo. Papir bomo narezali ali strgali na koščke in jih nalepili na papirnato podlago. Ob izdelavi kolaža bomo razmišljali tudi o barvah, kompoziciji, sporočilnosti ter lastnostih ali vlogah upodobljenih oseb.

Sobotne ustvarjalne kotičke pripravljamo vsako zadnjo soboto v mesecu med 14. in 18. uro in so namenjeni družinam in otrokom od 5. leta starosti dalje. Mlajši otroci potrebujejo pomoč starejše osebe.

Cena ustvarjalnega kotička je vključena v redno ceno vstopnice za ogled muzeja. 

Več informacij: info@mestnimuzejkrsko.si, 051 390 658 ali 07 620 92 44.

Foto: Anita Radkovič, Mestni muzej Krško.
Jasmina Nedanovski: Mi pa gledamo …  zaključno vodstvo, koncert Janeza Škofa in grafični ustvarjalni kotiček

Jasmina Nedanovski: Mi pa gledamo …

zaključno vodstvo, koncert Janeza Škofa in grafični ustvarjalni kotiček

sobota, 23. julij 2022, 18.30

18.30 Jasmina Nedanovski: Mi pa gledamo … zaključno vodstvo, koncert Janeza Škofa 

14.30–18.30 grafični ustvarjalni kotiček 

Galerija Krško in Mestni muzej Krško 

prost vstop

 

Stran 7 od 40 (Vseh vnosov: 397)

Prireditve
Prireditve

Uradni podatki

Stopite v stik

KD Krško

Srebrni

Cert ID: 0011/00011

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
KULTURNI DOM KRŠKO
Matična številka: 5096944000