Dogodki

Nazaj

(: )

Borut Brezar I Mihajlo Rostohar in ljubljanska univerza I strokovno predavanje

Borut Brezar I Mihajlo Rostohar in ljubljanska univerza

strokovno predavanje

torek, 23. april 2019torek, 23. april 2019, 18.00

V Mestnem muzeju Krško se izteka razstava o dr. Mihajlu Rostoharju, ki je bila na ogled od novembra 2016. V vmesnem času smo življenjsko in poklicno pot »velikega Slovenca«, kot ga imenujejo na »njegovi« Masarykovi univerzi v Brnu, predstavili na več strokovnih vodstvih, z zaključnim strokovnim predavanjem pa bomo osvetlili razmerja med Rostoharjem in Univerzo v Ljubljani, katere 100 letnico ustanovitve obeležujemo v letošnjem letu.

Naš tokratni predavatelj je Borut Brezar, ki s temo predavanja zaključuje magistrski študij na Oddelku za zgodovino Filozofske fakultete UL.

 

Foto: Mihajlo Rostohar (fotografija posneta leta 1958; objava v DL 1966)

 

Svetovni dan knjige in avtorskih pravic

Svetovni dan knjige in avtorskih pravic, popust na izbrane publikacije

torek, 23. april 2019nedelja, 28. april 2019, .00

 

V torek, 23. 4. smo obeležili Svetovni dan knjige in avtorskih pravic, knjižnemu prazniku pa smo se pridružili tudi v muzejskih enotah Kulturnega doma Krško.

V muzejski trgovini Mestnega muzeja Krškobomo knjigam posvetili  ves teden in vam med 23. 4. in 28. 4. nudimo popust na izbrane publikacije.

Prijazno vabljeni.

 

 
80. so bila leta … v Krškem, odprtje dopolnitve razstave in 9. obletnica Mestnega muzeja Krško

80. so bila leta … v Krškem

odprtje dopolnitve razstave ob 9. obletnici Mestnega muzeja Krško

sobota, 30. marec 2019sobota, 30. marec 2019, 16.00

Dušan Klenovšek |Človek in narava – sobivanje ali tekmovanje, strokovno predavanje

Dušan Klenovšek |Človek in narava – sobivanje ali tekmovanje

strokovno predavanje

četrtek, 7. marec 2019četrtek, 7. marec 2019, 18.00

Dušan Klenovšek |Človek in narava – sobivanje ali tekmovanje

Mestni muzej Krško | strokovno predavanje, 7. 3., ob 18.00 uri, vstop prost

 

Vedno znova poslušamo ali beremo, o »zmagah« nad kruto naravo, o triumfu človeškega razuma nad divjo in grozečo naravo. Je regulacija potoka ali reke res znak rešitve problema? Ali le znak novih, večjih problemov? Je pognojitev travnika res »zmaga« za lastnika? Je gozd brez starega, sušečega in trohnečega drevja zdrav in odporen na ujme vseh vrst? Znamo najti skupen jezik z Naravo?

Izhodišče za predavanje z naslovom Človek in narava – sobivanje ali tekmovanje je razstava Angeli v revirju, vizualnega umetnika Mita Gegiča, v Galeriji Krško. Ta v svojem delu izpostavlja aktualna družbena vprašanja, zlasti o ekologiji, odnosu človeka do narave in živali, njegovem agresivnem vstopu v naravo in motenju ekosistema. Iz naravovarstvenega vidika bo na ta in podobna vprašanja odgovarjal Dušan Klenovšek.

 

 

Dušan Klenovšek je zaključil študij kemije in biologije na Fakulteti za naravoslovje in tehnologijo v Ljubljani. Več let je bil predmetni učitelj kemije in biologije na OŠ Sava Kladnika v Sevnici in sodelavec Zavoda RS za varstvo narave. Trenutno je kot biolog zaposlen v Javnem zavodu Kozjanski park, kjer izvaja naravovarstveni nadzor, inventarizacijo in monitoring flore in favne na območju regijskega parka in biosfernega območja. Deluje kot mentor dijakom in študentom pri opravljanju obvezne prakse in somentor pri pripravi diplomnskih nalog. Med mnogimi nagradami je prejemnik priznanja ambasador Nature 2000 in diplome dr. Angele Piskernik, ki ga podeljuje Planinska zveza Slovenije. Je predavatelj in pisec vsebin o naravoslovju ter naravovarstvu, ki svoje znanje prenaša na odrasle in mladino v sklopu ekskurzij in naravoslovnih taborov.

 

 

Fotografija © Dušan Klenovšek

Stran 18 od 39 (Vseh vnosov: 386)

Prireditve
Prireditve

Uradni podatki

Stopite v stik

KD Krško

Srebrni

Cert ID: 0011/00011

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
KULTURNI DOM KRŠKO
Matična številka: 5096944000