• Izobraževanje
 • Ponudba
 • Fotogalerija
 • Dogodki
 • Obiščite nas
 • 07 620 92 44 info@mestnimuzejkrsko.si

  Pedagoški programi

  V Mestnem muzeju Krško želimo s pedagoškimi programi vzbuditi dodatno zanimanje za kulturno dediščino mesta Krško. Pripravljeni programi se vsebinsko navezujejo na učne načrte posameznih predmetov (zgodovina, geografija, slovenski jezik, umetnostna vzgoja, …) in izbirnih vsebin (etnologija …), z obiskom muzeja pa učenci na sproščen način o kulturni dediščini pridobivajo nova znanja in nadgrajujejo že osvojena. Programi so prilagojeni tako predšolskim kot tudi osnovnošolskim in srednješolskim skupinam. Vsebine pa lahko prilagodimo tudi vašim željam.

  Pedagoški program vključuje ogled aktualne razstave, na katero se delavnica navezuje, in izvedbo delavnice. Izvedba pedagoških delavnic je možna med odpiralnim časom muzeja, praviloma med 10.00 in 16.00, po predhodnem dogovoru tudi zunaj tega časa. Aktualni odpiralni čas enote je objavljen tukaj.

  Naše programe  si lahko ogledate tudi na spletni strani Skupnosti muzejev Slovenije v katalogu Pedagoški programi v slovenskih muzejih in galerijah: www.pedagoskiprogrami.si

  Prijazno vabljeni!

  Informacije in najave:

  info@mestnimuzejkrsko.si

  07 620 92 44, 051 390 658, 07 620 42 14

  Vstopnina in trajanje:

  Ogled muzeja: 60–120 min oz. po dogovoru

  Študenti, dijaki, osnovnošolci, predšolski otroci    prost vstop

  Pedagoške delavnice: 45–180 min

  Študenti, dijaki, osnovnošolci, predšolski otroci 1,50 EUR–3,00 EUR

   

  Stran 1 od 2 (Vseh vnosov: 13)

  Vodenje po stalnih in občasnih razstavah Mestnega muzeja Krško

  januar

  Vodenje po stalnih in občasnih razstavah Mestnega muzeja Krško

  Mestni muzej Krško je raziskovalna in vzgojno-izobraževalna ustanova, ki deluje na območju mesta in občine Krško. Ustanovljen je bil leta 2009, njegovi temelji pa segajo že v 19. stoletje. Domuje v prostorih treh hiš, ki jih poznamo pod imenom Valvasorjev kompleks.

  Obiskovalce popeljemo po izbranih stalnih in občasnih razstavah, vodstva so vedno prilagojena starostni stopnji.

  Stalne razstave: Valvasorjevi v Krškem, Meščanka Josipina Hočevar, Dolgo razsvetljensko 18. stoletje, Soba medičarstva in lectarstva, Prvi krški borci, Akademski slikar Vladimir Štoviček: »Jaz sem čist realist, abstraktna umetnost ni zame«.

  Galerija Krško

  januar

  Vodenje po občasnih razstavah. Po dogovoru pripravimo tudi na vsebine razstav vezane tematske delavnice, prilagojene starosti obiskovalcev.

  Foto: Nina Sotelšek

  Vodenje po Mencingerjevi hiši

  januar

  Vodenje po Mencingerjevi hiši

  Krško, staro mesto med reko Savo in Trško Goro, je status mesta dobilo 5. marca 1477. Med najpomembnejše in najstarejše zidane stavbe v mestu uvrščamo Mencingerjevo hišo, ki vključuje dva objekta, poimenovana pa je po pisatelju, odvetniku in politiku Janezu Mencingerju; ta je leta 1887 za svoje domovanje izbral Krško. Pred Mencingerjem je bila lastnica obeh hiš družina Auersperg, v 17. stoletju pa je tu zadnje leto svojega življenja preživel polihistor Janez Vajkard Valvasor.

  Hiša obiskovalcem omogoča spoznavanje različnih zgodovinskih obdobij, predvsem renesančnih fresk s konca 16. stoletja, Mencingerjeve sobe s konca 19. stoletja in drugih znamenitosti.

   

   

  Fotografiranje s camero obscuro

  januar

  Fotografiranje s »camero obscuro«

  Camera obscura je latinski izraz za 'temno sobo'. Je navaden zatemnjen prostor z drobno luknjico v steni. Skozi to odprtinico pada svetloba, ki na nasprotni steni izriše obrnjeno sliko predmeta. Mnogi umetniki so jo najprej uporabljali kot pripomoček za risanje pokrajin.

  Udeleženci delavnice spoznajo delovanje camere obscure, fotografirajo z več različnimi formati, posnete fotografije pa razvijejo v muzejski temnici.

  Delavnica je primerna za tehnične dneve. Vmes je predviden odmor za malico (20 min).

  Razglednica iz muzeja

  januar

  Razglednica iz muzeja

  Od izdaje prve razglednice je minilo že skoraj 150 let. V preteklosti je bilo pošiljanje razglednic med običajnimi pa tudi zelo priljubljenimi načini komuniciranja. Ljudje so si razglednice pošiljali iz drugih krajev, obstajala pa je celo t. i. »namizna pošta« – medsebojno razpošiljanje sporočil na prireditvah. Danes le še redkokdo piše razglednice, zato udeležence z delavnico spodbujamo prav k temu.

  Udeležence popeljemo na sprehod po starem mestnem jedru Krškega, kjer spoznajo različne mestne znamenitosti. Ogled končamo v muzeju, kjer ob navodilih napišejo razglednico in jo pošljejo na izbrani naslov.

   

   

  Protestantizem

  januar

  Protestantizem

  Burno 16. stoletje je tako v evropskem prostoru kot tudi na območju današnjega Posavja pustilo neizbrisen pečat. Slovenski protestanti, med katerimi so kar trije povezani s prostorom današnjega Posavja, so takrat postavili temelje slovenskemu jeziku: z njimi smo dobili prvo tiskano knjigo, prvi pravopis ter prvi prevod Biblije v slovenski jezik.

  Udeležence seznanimo z življenjem in delom Primoža Trubarja, Adama Bohoriča in Jurija Dalmatina. Spoznajo čas protestantizma in življenje predstavnikov tega obdobja v Krškem, na koncu pa jih preseneti lik iz preteklosti.

  Knjigoveštvo

  januar

  Knjigoveštvo

  Prvo tiskano knjigo smo Slovenci leta 1550 dobili s Primožem Trubarjem, stoletje pozneje pa eno najobsežnejših in najbolj temeljitih del, ki so opisovala naše kraje – Slavo vojvodine Kranjske avtorja Janeza Vajkarda Valvasorja.

  Udeleženci delavnice si ogledajo razstavo Valvasorjevi v Krškem, kjer preberejo odlomek iz omenjenega dela; predstavimo jim zgodovino knjige, vrste knjig, načine vezave, materiale ter razjasnimo pojme, kot so knjižni blok, lege, vezice in knjižni čevelj.

  V praktičnem delu iz pripravljenih materialov korak za korakom in po mentorjevih navodilih izdelajo svojo knjigo ter jo odnesejo domov.

  Valvasor – učenjak

  januar

  Valvasor – učenjak

  Janez Vajkard Valvasor – zgodovinar, zemljepisec, narodopisec, krajepisec, kartograf, naravoslovec, tehnik, zbiratelj, risar, založnik … Ena ključnih osebnosti slovenske zgodovine, ki si je v zadnjem obdobju življenja za kraj bivanja izbrala mesto Krško.

  Udeleženci delavnice si ogledajo razstavo Valvasorjevi v Krškem in se seznanijo z življenjem in delom tega pomembnega moža, nato pa se preizkusijo kot kartografi – s pomočjo preprostega pripomočka izračunajo višino sosednjih gričev.

   

  Uporniški klobuk

  januar

  Po tem, ko udeležence delavnice seznanimo s tematiko  kmečkih uporov, izdelajo uporniške klobuke, ki jih okrasijo s pušpanom in petelinjim peresom. Nato zaigrajo izbrani prizor kmečkega upora.

  Na obisku pri Josipini Hočevar

  januar

  Obiskovalci spoznajo Josipino Hočevar in njeno vlogo pri razvoju mesta in šolstva. Nato se preizkusijo v rokodelskih veščinah. Na koščke platna (s kombinacijo različnih vbodov ali na vnaprej narisanem motivu) prišijejo gumbe.

  Kemogram

  januar

  Kemogram

  Ustvarjalna tehnika kemogram je kolizija dveh oblik umetniškega izražanja, fotografije in slikarstva. Medtem ko pri slikarstvu rišemo z materialnimi barvami, je fotografija medij, kjer slika nastane s svetlobo, kemogram pa je risanje s kemikalijami na svetlobno občutljiv fotografski papir. S to tehniko lahko ustvarimo nadrealistične neponovljive in unikatne kompozicije.

  Udeleženci delavnice se seznanijo z delovanjem fotoaparata, vstopijo v camero obscuro in spoznajo njeno delovanje in uporabo v preteklosti, nato pa ustvarijo svoj izdelek.

   

  Mesto Krško in njegovi simboli

  januar

  Obiskovalci si ogledajo razstavo Krške vedute: mestne insignije, na kateri se seznanijo z nastankom in rastjo naselja ter časom, v katerem je cesar Friderik III. Krškemu podelil mestne pravice. Skozi razstavljena pečatnika in sodniško palico spoznajo atribute oblasti ter podobo krškega grba in njegov pomen.

  V delavnici z izbrano tehniko izdelajo svoj (ali pa mestni) grb.

   

  Stran 1 od 2 (Vseh vnosov: 13)