Vodenje po stalnih in občasnih razstavah

Nazaj

Vodenje po stalnih in občasnih razstavah

Primerno za: V/3+, OŠ, SŠ / Trajanje: 60–120 minut / Vstopnina: V: prost vstop, OŠ, SŠ: 1,00 EUR (skupina nas 10 udeležencev: 0,50 EUR)

Mestni muzej Krško je muzej mesta Krško in njegove okolice in skrbi za premično dediščino Krškega na področjih zgodovine, umetnostne zgodovine in etnologije ter jo predstavlja širši javnosti. Je prostor učenja, sodelovanja in druženja.

Kot enota Kulturnega doma Krško je bil ustanovljen leta 2009, delovati pa je začel 30. marca 2010. Valvasorjev kompleks, kjer ima muzej prostore, je z evidentiranimi elementi poznega 16. oziroma zgodnjega 17. stoletja najkakovostnejši ambient mesta. Občina Krško ga je leta 1993 razglasila za kulturni in zgodovinski spomenik. V letih 2008 in 2009 je bil temeljito obnovljen. Kompleks sestavljajo tri meščanske hiše: t. i. Valvasorjeva iz leta 1609, Jarnovičeva z ohranjenimi poznogotskimi elementi in Kaplanova z ohranjenim poznogotskim konzolnim nadstropjem. Leta 2013 so bili muzejski enoti v upravljanje priključeni še prostori v obnovljeni Mencingerjevi hiši, leta 2019 pa Hočevarjev mavzolej.

Stalne razstave:
Valvasorjevi v Krškem
Meščanka Josipina Hočevar
Prvi krški borci
Akademski slikar Vladimir Štoviček: »Jaz sem čist realist, abstraktna umetnost ni zame«

Galerija Krško
Galerija Krško oziroma nekdanja špitalska cerkev sv. Duha je bila v arhitekturnem slogu poznega baroka zgrajena leta 1777. Leta 1939 je bila desakralizirana in predana v uporabo Muzejskemu društvu za izvajanje muzejskih dejavnosti.

Od leta 2010 deluje Galerija Krško pod okriljem Kulturnega doma Krško, njen namen je razstavljanje, zbiranje in promoviranje sodobne umetnosti mlajših in že uveljavljenih avtorjev. Razstave so pripravljene posebej za to razstavišče, saj se tako najbolje vzpostavi dialog med umetniškimi deli in arhitekturo, v katero so umeščena.

Vsako leto pripravimo od tri do pet občasnih razstav in po njih vodimo obiskovalce. Po dogovoru izvedemo tudi tematske delavnice, vezane na aktualno razstavo, ki jih prilagajamo starosti obiskovalcev.

Mencingerjeva hiša
Krško, mesto med reko Savo in Trško Goro, je status mesta dobilo 5. marca 1477. Med najpomembnejše in najstarejše zidane stavbe uvrščamo Mencingerjevo hišo, ki vključuje dva objekta, poimenovana pa je po pisatelju, odvetniku in politiku Janezu Mencingerju; ta je leta 1887 za svoje domovanje izbral Krško. Pred Mencingerjem je bila lastnica obeh hiš družina Auersperg, v 17. stoletju pa je tu zadnje leto svojega življenja preživel polihistor Janez Vajkard Valvasor.

Hiša obiskovalcem omogoča spoznavanje različnih zgodovinskih obdobij, predvsem renesančnih fresk s konca 16. stoletja.  

Hočevarjev mavzolej
Mavzolej družine Hočevar je že vse od nastanka zanimiv za obiskovalce, ki jih pot zanese v ta del mesta Krško. Grobnica zakoncev Martina in Josipine Hočevar, umeščena v prostor nekdanjega mestnega pokopališča, je kulturni spomenik zrele neogotske dobe, ki se po kakovosti ne more primerjati z drugimi mavzoleji, grobnicami in pokopališkimi kapelicami na Slovenskem.

Ambiciozno oblikovan mavzolej je kot družinsko grobnico po soprogovi smrti leta 1886 dala postaviti Josipina Hočevar. Po večkratnih premorih je bil končan leta 1890, ko so vanj prenesli Martinove posmrtne ostanke, leta 1911 pa so poleg moža pokopali tudi Josipino.

Zakonca Hočevar, ki sta se poročila 9. novembra 1842, sta imela ključno vlogo pri razvoju mesta Krško. Veliko sta vlagala v lokalno infrastrukturo, predvsem v Krškem in Radovljici, in tako na večjem delu nekdanje Kranjske prispevala k razvoju gospodarstva, šolstva, kulture, zdravstva.

 

Foto: Lidija Petrišič Colarič, Anita Radkovič, Nina Sotelšek
Vodenje po stalnih in občasnih razstavah
Vodenje po stalnih in občasnih razstavah
Vodenje po stalnih in občasnih razstavah
Vodenje po stalnih in občasnih razstavah

Uradni podatki

Stopite v stik

KD Krško

Srebrni

Cert ID: 0011/00011

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
KULTURNI DOM KRŠKO
Matična številka: 5096944000