Imate minuto?

Nazaj

(: )

Kristina Lazorko, knjižničarka in učiteljica

Kristina Lazorko, knjižničarka in učiteljica

Imate minuto?

Kristina Lazorko se je rodila 13. julija 1906 v Ljubljani. Šolala se je pri uršulinkah in na učiteljišču v Ljubljani. Prvo zaposlitev kot učiteljica je dobila v Prosenjakovcih, kjer je poučevala osnovnošolske otroke različnih starosti. Z družino so se v Krško preselili leta 1941. Med letoma 1945 in 1966 je delala na krški osnovni šoli kot učiteljica in bila več let tudi ravnateljica.

Ime tedna: Vladka Likar Kobal, fotografinja in pedagoginja

Ime tedna: Vladka Likar Kobal, fotografinja in pedagoginja

Imate minuto?

* 13. junij 1936, Ljubljana, † 14. februar 2018, Ljubljana

Vladka Likar Kobal se je 13. junija 1936 v Ljubljani kot najstarejša hči rodila Senovčanoma – materi Alojziji Kladušek, šolani šivilji in gospodinji, ter očetu Vladimirju Likarju. Vladka ali Ladka, kakor so jo klicali bližnji, je otroštvo in mladost preživljala v Brestanici.

Učiteljišče v Celju je obiskovala le krajši čas, po skoraj polovici prvega letnika je resneje zbolela za škrlatinko. V Ljubljani se je leta 1953 kot vajenka zaposlila v Fotoateljeju Potrč, tedaj najbolj znanem portretnem fotografskem studiu. 

»Sveti Florjan, na pomoč!«

»Sveti Florjan, na pomoč!«

Imate minuto?

Ob 8. juniju,  dnevu gasilcev 

V današnjem blogu predstavljamo kip svetnika Florjana iz Zbirke Vladimirja Štovička, ki jo je umetnik leta 1976 podaril Občini Krško, ta pa predala Kulturnemu domu Krško, enoti Mestni muzej Krško. Kiparsko delo, ki je ohranjeno v fazi osnutka, je temu primerno skicozno zaključeno. Vzravnana moška figura ima glavo usmerjeno k tlom, kjer je hiša v plamenih. Svetnik v vojaški opremi nosi na glavi šlem s perjanico, v desni roki vrč za gašenje in v levi drog prapora. Zaradi krhkega materiala je bil kip, še pred prihodom v muzejsko skrb, nekoliko poškodovan.

 

Ime tedna: Ančka Salmič, pesnica

Ime tedna: Ančka Salmič, pesnica

Imate minuto?

29. maj 1902, Gorenja vas pri Leskovcu – 2. september 1969, Novo mesto

 

Občutek

Saj se mi včasih, kar čudno zazdi,

ko da se v meni pretaka nemirna ciganska kri.

Ko pridejo mimo po cesti

mi čudno hotenje pograbi srce.

Da bi kar zadaj na voz k njimi prisela in gosli v roke.

Pa bi šla.

Pela bi s strunami gosli, jokala in pela,

da se vsaj enkrat izprazne mi duša do dna!

Jaz bi prehodila vsa pota, vse bele ceste,

spenjala bi se na sončne visoke gore.

Tonila bi v bajno tihoto čarobnih gozdov,

vsa daleč odmaknjena svetu in prosta vseh tesnih okov.

Ponoči bilo bi nad mano nebo,

kakor z zlatom pretkan baldahin,

in morda bi srečna na strgani plahti zaspala,

kot črni svobodni ciganski sin.

Ančka SalmičSalmič, A (1962). Občutek. 150 let šole v Leskovcu pri Krškem. Leskovec: osnovna šola, str. 85. 

 

Prejmite lepe pozdrave!

Prejmite lepe pozdrave!

Imate minuto?

Topli majski dnevi so čas, ko v pričakovanju poletja mnogi že načrtujemo dopust, razmišljamo o koncu pouka, počitnicah, o dogodivščinah v naravi, ob vodi … Po dveh zelo drugačnih, negotovih letih si želimo normalnega poletja.

Mednarodni muzejski dan

Mednarodni muzejski dan

Imate minuto?

Močni muzeji zbližujejo skupnost

18. maja praznujemo mednarodni muzejski dan in današnji blog ponuja kratko razmišljanje o sodobnih muzejih. Kaj imamo pred očmi, ko pomislimo na muzej? Ga vidimo kot raziskovalno ustanovo, urejena skladišča predmetov, prostore kontemplacije ob razstavljenem gradivu ali je muzej prostor, kjer se pogovarjamo, družimo, se z ustvarjanjem in sodelovanjem učimo in nemara celo zabavamo? 

Na današnji dan: France Vardjan (1900–1994), hortikulturnik

Na današnji dan: France Vardjan (1900–1994), hortikulturnik

Imate minuto?

France Vardjan se je rodil 10. maja 1900 v Kočevju, odraščal pa je v naselju Škrilj ob hrvaški meji. Leta 1917 je bil poslan na italijansko fronto. Po koncu 1. svetovne vojne je študiral kmetijstvo na višji kmetijski šoli v Žilini na Češkoslovaškem, kjer je leta 1923 diplomiral. Na Nizozemskem je opravil specializacijo iz oblikovanja vrtov in krajine, v nemškem Leverkusnu pa specializacijo iz varstva rastlin.

Med letoma 1923 in 1938 je poučeval na kmetijski šoli v Šentjurju pri Celju in tam spoznal svojo ženo Štefko Celestin (por. Vardjan). Leta 1939 sta se naselila v Leskovcu pri Krškem, kjer je ustvaril sadovnjak in park eksotičnih drevesnih vrst.

Živel 1. maj!

Živel 1. maj!

Imate minuto?

Ob prazniku dela, s katerim smo minulo nedeljo vstopili v mesec maj, se v Mestnem muzeju Krško spominjamo krške industrije. Ob razstavi 80. so bila leta … v Krškem smo izdali katalog, v katerem smo o industriji zapisali: 

»V osemdesetih letih je Jugoslavija povečevala tisto proizvodnjo, ki so jo v razvitem svetu že opuščali. Obdobje delavskega samoupravljanja, za katerega je bila značilna družbena lastnina, tovarne pa so upravljali zaposleni, se je izteklo konec desetletja. V občini Krško so prevladovale naslednje industrijske panoge: papirna, kovinska, tekstilna, lesna, vse pomembnejša je postajala energetika. Industrija je bila še vedno močno povezana z lokalnim prebivalstvom in s svojimi zaposlenimi, pomagala je graditi stanovanja, ceste in drugo infrastrukturo, podpirala je delovanje društev. Tudi krška in senovska godba na pihala, ki sta z vsakoletnimi prvomajskimi budnicami obarvali praznični dan, sta bili tesno povezani z našimi tovarnami.

Peter Jernejec

Prvi krški borci: Peter Jernejec

Imate minuto?

V Mestnem muzeju Krško na stalni razstavi Prvi krški borci predstavljamo prvo odporniško skupino, ki se je vzpostavila v Posavju po aprilski okupaciji leta 1941. Vsako leto z dopolnitvami podrobneje predstavljamo enega od članov; v letu 2022 Petra Jernejca.

Rodil se je 23. septembra 1905 v Sinči vasi na Koroškem. Zaradi očetove službe se je družina preselila v Ljubljano, kjer je Peter obiskoval osnovno in srednjo šolo. Maturo je opravil na klasični gimnaziji leta 1924. Zelo mlad se je poročil s svojo mladostno ljubeznijo Nevenko Baćić. Rodila sta se jima dva sinova, Mitja in Igor. 

Pomlad v Iconotheci Valvasoriani

Pomlad v Iconotheci Valvasoriani

Imate minuto?

Iconotheca Valvasoriana je grafična zbirka sedemnajstih zvezkov velikega formata in vsebuje 7725 grafik in risb. V njej najdemo dela znanih nemških, nizozemskih, flamskih, francoskih, angleških in italijanskih umetnikov iz 16. in 17. stoletja. Med drugimi Albrechta Dürerja, Lucasa Cranacha, Hansa Bola, Martina Schongauerja in Jacquesa Callota. 

Janez Vajkard Valvasor je prve grafike našel v zapuščini slikarja Jurija Bobiča v Mostah pri Komendi, nato pa je zbirko dopolnjeval z nakupi na svojih dolgoletnih potovanjih po Evropi. Grafike je razporedil po temah (mestne vedute, religiozni in mitološki motivi, krajine, zemljevidi, prizori iz posvetnega življenja ipd.), nacionalni pripadnosti avtorjev ali tehniki (lesorez, bakrorez, akvarel) in jih dal zvezati v zvezke z usnjenimi platnicami. Izvirno zbirko hranijo v zagrebški nadškofijski knjižnici Biblioteki Metropolitani.

Stran 4 od 7 (Vseh vnosov: 64)

Uradni podatki

Stopite v stik

KD Krško

Srebrni

Cert ID: 0011/00011

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
KULTURNI DOM KRŠKO
Matična številka: 5096944000