Imate minuto?

Nazaj

(: )

Ime tedna: Matilda Klemenčič, pesnica in pevka

Ime tedna: Matilda Klemenčič, pesnica in pevka

Imate minuto?

12. 3. 1891, Krško–22. 1. 1927, Ljubljana

 

 

ZVONOVI.

Le pojte, zvonovi otožni,

saj rada poslušam vaš spev,

naj sluša mi duša bolestni,

bolestni, otožni odmev.

In čujem, kako v daljavi

zvonovi otožno pojo —

in zdi se mi, da po planjavi

mi srečo k pogrebu neso.

Matilda Klemenčič

 

Klemenčič, M. (1911). Zvonovi. Slovan: mesečnik za književnost, umetnost in prosveto, 9(1), str. 5. Pridobljeno iz http://www.dlib.si/stream/URN:NBN:SI:DOC-A8SL08FU/a231d5c9-381a-4a41-9e4c-308df2cd5cff/PDF, dne 24. 1. 2022.
Raziskava tal za gradnjo celuloze 1937

Raziskava tal za gradnjo celuloze 1937

Imate minuto?

Fran Bonač in tovarna celuloze na Vidmu pri Krškem: 

Raziskava tal za gradnjo celuloze 1937*

 

Drobna fotografija, ki so jo za pripravo razstave v MMK posodili iz tovarne Vipap Videm d.d., je ena najzgodnejših v »foto-arhivu« gradnje Bonačeve tovarne celuloze. Kratke zabeležke, ki jih je neznana roka s svinčnikom ustvarila ob urejanju, nam povedo, kaj in včasih tudi, kdo je na motivu. Tu izvemo le, da gre za raziskavo tal. Gotovo možje, ki zavzeto  pregledujejo načrte, niso delavci. Ali so morda te raziskave povezane z vodo, brez katere zagon tovarne ne bi bil mogoč? Približno 20.000 m³ čiste so potrebovali vsak delovni dan.

Veliki Kamen

Veliki Kamen

Imate minuto?

Na dan, ko v Mestnem muzeju Krško odpiramo skupinsko fotografsko razstavo Veliki Kamen, smo za prispevek prosili Jano Puhar, arheologinjo in višjo kustosinjo Posavskega muzeja Brežice. V kratkem zapisu boste izvedeli koliko zgodovine skriva kraj, ki je bil tema lanskega natečaja.

Prišlo je novo leto. Vsega dobrega in zdravja polno leto vam želimo!

Prišlo je novo leto. Vsega dobrega in zdravja polno vam želimo!

Imate minuto?

Pred nekaj desetletji smo si težko predstavljali  božično-novoletne praznike brez ročno napisanih  voščilnic. Danes pa je popolnoma drugače. Voščilnice so v veliki meri izpodrinila čestitke v obliki SMS in MMS sporočil ali e-pošte, zato smo tistih, ki jih prinese poštar toliko bolj veseli.

Štefka Vardjan iz Leskovca pri Krškem

Štefka Vardjan iz Leskovca pri Krškem

Imate minuto?

 

(23. 12. 1916, Šibenik pri Šentjurju – 1. 3. 2010, Brežice)

V današnjem prispevku predstavljamo Štefko Vardjan (roj. Celestin). Njen kiparski portret, ki ga je leta 1944 izdelal Vladimir Štoviček, hranimo v muzejski zbirki in je bil v prejšnjih dneh predstavljen na občasni razstavi 5. pogled v Štovičkov depo: Jaz, ženska. Razstava, ki iz velikega opusa kiparjevih del izloča nekatere ženske portrete, stori to z namenom, da poleg formalnega umetnikovega ustvarjanja, razkriva kako so portreti nastali in kdo so bile upodobljenke.

 

Čari adventnega zelenja

Čari adventnega zelenja

Imate minuto?

Pred uvedbo gregorijanskega koledarja (1582) je bil najkrajši dan v letu 13. december, ko po krščanskem koledarju goduje sv. Lucija, zavetnica vida. Lucijino je tudi praznik luči, ostanek rimskega praznika nepremagljivega sonca, ki je ta dan spet začelo dobivati moč in premagovati temo. 

Na današnji dan: Pater Simon Ašič

Na današnji dan: Pater Simon Ašič

Pater Simon Ašič je bil duhovnik,  redovnik, cistercijan in zeliščar. Kot Jože – Pepi, se je 30. novembra 1906 na Gorici pri Raztezu rodil Mariji (roj. Sotošek) in Francu Ašič. Šestrazredno osnovno šolo je obiskoval v Rajhenburgu, se leta 1919 vpisal na gimnazijo cistercijanskega samostana v Stični in tam, leta 1925, opravil prve redovne zaobljube.

Stran 6 od 7 (Vseh vnosov: 64)

Uradni podatki

Stopite v stik

KD Krško

Srebrni

Cert ID: 0011/00011

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
KULTURNI DOM KRŠKO
Matična številka: 5096944000